Gå direkt till innehåll

Nyhet -

#delaslöjd

Att slöjda är något som många gör hemma, under en kurs eller på slöjdträffar tillsammans med andra. En del tycker att det är roligt att dela med sig av vad de gör eller tidigare har gjort via nätet. Ambitionsnivån varierar. Allt från ett enkelt fotografi på Instagram till en komplett arbetsbeskrivning med tydliga processteg i en bloggpost, eller kanske till och med en instruktionsfilm. Vi skulle vilja att fler delar med sig av sitt görande eftersom det inspirerar andra att också göra med händerna! Vi tycker att allas slöjdande är intressant och vill uppmuntra fler att ta plats på nätet.

Vi väljer ett tema för att utmana er att skapa inom begränsade ramar. Varje kampanj kommer att pågå under tre månader. Därefter byter vi till ett nytt tema.

Tema 1: #deladisktrasa (19 september–15 december 2019)

Alla har den, alla använder den. Du kanske älskar den eller hatar den. Vissa byter ofta, andra byter mer sällan. Vissa vårdar sina ömt, vissa slänger den i soporna. Den kan bli sur och lukta illa men den kan också vara fräsch och skön att torka med. Vi har nog alla en relation till hemmets vanligaste trasa – disktrasan.

Vi vill uppmuntra och inspirera till eget skapande av just disktrasor. Vi vill att du skapar en disktrasa som passar just dig. Kanske är den stickad, kanske sydd eller virkad i en storlek som är perfekt. Kanske din gamla t-shirt eller skjorta kan bli en ny disktrasa? Nu kan du äntligen förbruka de där små slattnystanen. Här har du möjligheten att släppa loss kreativiteten i ett riktigt bruksföremål. Fram för egendesignade, miljövänliga, slitstarka och tvättbara disktrasor. Kom och var med!

Dela med dig av din process och din skaparglöd.

Instruktioner

  1. Formge!

Formge din helt egna trasa. Du måste själv skapa ditt mönster!
Använd vilken textil teknik du vill. Du bestämmer själv storleken på trasan.
Trasan ska vara:

  • Textil: Den ska vara skapad av ett eller flera textila material
  • Funktionell: Den ska ha god torkfunktion
  • Tvättbar: Den ska kunna tvättas i 60 grader i tvättmaskin eller kunna kokas i en kastrull på spisen

Tänk på upphovsrätten!
Du får inte dela någon annans mönster eller beskrivning utan endast dela sådant som du har gjort själv.

  1. Skapa!

Skapa din trasa! Vi vill gärna följa dig i skapandeprocessen. Vad väljer du för material, teknik och mönster? Berätta gärna om dina val.
Använder du Instagram? Dela gärna dina processbilder under #deladisktrasa och #delaslöjd
Använder du Facebook?  Gå gärna med i vår Facebookgrupp #delaslöjd och dela dina processbilder där.

  1. Dela med dig!

Ta gärna en bild på din disktrasa när du är färdig med den och mejla både bild och beskrivning till:
hemslojd@stockholmslansmuseum.se så publiceras de på vår blogg.

Det här vill vi veta om din disktrasa:

  • Material
  • Teknik
  • Redskap
  • Hur man gör
  • Bra att tänka på

Vi kommer att publicera, ditt namn och om du vill även Instagramnamn och/eller webbadress. Om du vill får du gärna skriva några rader om dig själv.

Kampanjen pågår från 19 september till 15 december. Därefter byter vi tema. När kampanjen är avslutad kommer vi att göra ett urval av de mest spännande trasorna och visa dem i en digital utställning. Alla bidrag kommer att finnas kvar på bloggen.

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Michelle Stensson Larsson

Michelle Stensson Larsson

Presskontakt Kommunikatör Stockholms läns museum 070-250 97 51

Stockholms läns museum

Stockholms läns museum är museet på fickan. Vi berättar om spännande besöksmål, om länets konst, historia och byggnader. Om hur det är att leva här idag. Och det är länsinvånarna som är medskapare av innehållet. Besök oss på webben och i mobilen. Dela, gilla, bidra!

Vår vision är att vara det självklara kunskapsnavet för alla som bor här. Med kulturhistoria, kulturmiljö och konst vill vi genom nya perspektiv och sammanhang öka förståelsen för vår samtid och historia.

Stockholms läns museum är en del av Region Stockholm.

Stockholms läns museum
Region Stockholm Kulturförvaltningen, Box 38 204, Södermalmsallén 36. Plan 3.
100 64 Stockholm
Sverige