Samtal om rysshärjningarna 1719: Minnen, lämningar och sägner

Nyheter   •   Jul 11, 2019 09:15 CEST

Från 11 juli till mitten av augusti 1719 terroriserade en rysk flotta med 25 000 soldater och 250 skepp Stockholms skärgård och svenska ostkusten.Vi uppmärksammar händelsen genom att publicera en podd där författarna Gunnar Lind och Irene Kimanius samtalar om minnen, lämningar och sägner. Programledare och producent är Sofia Nyblom på Munck Stockholm.

Spinnrocka loss!

Nyheter   •   Apr 29, 2019 14:41 CEST

Slöjd Stockholm och Skansen arrangerar varje år en spinntävling på spinnrock eller slända. Alla som är intresserade kan vara med. Deltagarna tar med kardor eller ullkammar, slända eller spinnrock. Sista anmälningsdag till tävlingen är den 20 maj. Tävlingen äger rum den 25 augusti i Bragehallen på Skansen 10-14.

​Platsen i mitt hjärta

Nyheter   •   Okt 25, 2018 09:53 CEST

Utställning på Kulturskolan i Salem, 26 oktober –14 december 2018 på Kulturskolan i Salem. Elever i Skogsängsskolan och Säbyskolan i årskurs 6 har målat sina favoritplatser. Stockholms läns museum har i ett skapande skola projekt undersökt vilka platser eleverna tycker är viktiga. Den 29 november tar Rönningeskolan och Nytorpsskolan vid.

Poddavsnitt Platsverkstan: Ågesta - kulturarv som skaver

Nyheter   •   Okt 14, 2018 09:00 CEST

Platverkstan handlar denna gång om Ågestaverken i Huddinge, Sveriges första kommersiella kärnkraftverk och tillsammans med experimentreaktorn R1 det enda kärnkraftverket i Stockholms län. I seminariet bidrar ett antal inbjudna experter med sina perspektiv på en unik, mytomspunnen men omdebatterad och komplicerad byggnad.

Byggstenarna – Platsverkstan i Barkarbystaden

Nyheter   •   Sep 05, 2018 10:30 CEST

I Platsverkstan fördjupar vi oss inom ämnena arkeologi, bebyggelse, konst, etnologi och slöjd. I detta avsnitt som utgår från Barkarbystaden har Maja Willén stämt träff med stadsträdgårdsmästare Kerstin Sköld och Åsa Kallstenius från Kod Arkitekter för att prata om hur visionen blir till stad, god livsmiljö och bostäder.

Visionerna - Platsverkstan i Barkarbystaden, avsnitt sex

Nyheter   •   Aug 23, 2018 15:19 CEST

I Platsverkstan fördjupar vi oss inom ämnena arkeologi, bebyggelse, konst, etnologi och slöjd. Detta avsnitt handlar om visionerna och visionärerna. Under ledning av Maja Willén samtalar Claes Thunblad, kommunstyrelsens ordförande, Anders Berg, stadsarkitekt, Toni Chmielewski, projektchef Barkarbystaden och Cecilia Lindahl, regionplanerare vid Stockholms läns landsting om visionen om staden.

Nytt avsnitt av Platsverkstan – Barkarbystaden

Nyheter   •   Aug 08, 2018 10:05 CEST

I vår podcast Platsverkstan vill vi fördjupa oss inom våra ämnen arkeologi, bebyggelse, konst, etnologi och slöjd. Det femte avsnittet handlar om Barkarbystadens stadsplanering och livsmiljö just nu. Museets etnolog Moa Beskow samtalar med tre personer boende i och i närheten av området. Hur ser de på Barkarbystadens tillkomst, framtid och utveckling?

Platsverkstan om Barkarbygrävningen - avsnitt tre och fyra

Nyheter   •   Jul 18, 2018 09:41 CEST

I vår podcast Platsverkstan fördjupar vi oss inom våra ämnen arkeologi, bebyggelse, konst, etnologi och slöjd. Det tredje avsnittet handlar om gravarna och det fjärde om Kalvshälla. I studion sitter Lars Andersson, arkeolog och Jonathan Lindström, arkeolog och flitig spanare i P1. Härmed avslutar vi den arkeologiska och historiska delen om Barkarby.

Platsverkstan - podcastavsnitt två om boplatsen

Nyheter   •   Jul 05, 2018 13:00 CEST

I vår nya podcast Platsverkstan vill vi fördjupa oss inom våra ämnen arkeologi, bebyggelse, konst, etnologi och slöjd. I det andra avsnittet funderar och samtalar Lars Andersson, arkeolog och Jonathan Lindström, arkeolog och flitig spanare i P1 vidare om sina minnen från Kalvshällagrävningen på 1990-talet. Detta avsnitt handlar om boplatsen.

Slöjd för asylsökande

Nyheter   •   Dec 18, 2015 09:00 CET

Slöjd Stockholm är en av sex länskulturfunktioner som har fått särskilda projektpengar av Kulturförvaltningen i Stockholm. Syftet är att i samarbete med studieförbundet Ibn Rushd använda slöjd och hantverk som metod för att skapa goda samtal, samtidigt som detta blir ett kreativt avbrott för de asylsökande.