Klimataktivister skriver historia

Nyheter   •   Sep 23, 2020 10:00 CEST

Idag använder sig många av sociala medier för att nå ut med sitt budskap. Aktivism är individers och gruppers praktiska och medvetna aktiviteter för att påverka, eller göra motstånd mot förändringar i samhället. Därför är det viktigt att vi samlar in och dokumenterar dessa bilder som en del av vår samtids historia. Därför vill vi ha allt som kan tänkas vara aktivistiskt.

Vård- och omsorgspersonal skriver historia

Nyheter   •   Maj 06, 2020 16:24 CEST

I samband med covid-19pandemin samlar Stockholms läns museum och Stadsmuseet Stockholm in berättelser. I den här frågelistan riktar vi oss särskilt till vård- och omsorgspersonal för att samla tankar och erfarenheter av att arbeta i Stockholm under covid-19. Materialet bevaras för framtida generationer och kan användas i utställningar, publikationer och till forskning.

#vistannarhemma

Nyheter   •   Mar 18, 2020 18:43 CET

Coronavirusets spridning skapar oro och många människors vardagsliv påverkas på olika sätt. Beslut som nu fattas kommer sätta spår och förändra samhället lång tid framöver. Stockholms läns museum dokumenterar samtiden och ber vi dig dela dina reflektioner om det som händer. Vi är intresserade av hur detta påverkar dig och ditt dagliga liv. Ladda upp bilder och fyll i vår frågelista.

Upptäck konsten - ny konstapp

Nyheter   •   Sep 26, 2019 10:23 CEST

Upptäck konsten är en konstapp som tagits fram i samarbete med sex av länets kommuner: Huddinge, Nacka, Solna, Täby, Värmdö och Upplands-Bro. Appen presenterar offentlig konst i dessa kommuner. Syftet är att fler kommuner ska delta i projektet och på så sätt fylla på fler verk i hela länet. Du laddar ner appen gratis i App Store eller Google Play.

Samling pågår - Visa din selfie!

Nyheter   •   Sep 23, 2019 13:57 CEST

Varför samlar museet fotografier? Fotografierna i museernas samlingar är idag en väsentlig del av vår historia och används ofta som källmaterial. För att samlingarna ska kunna berätta om oss alla måste de innehålla en mångfald av berättelser och perspektiv. Därför samlar vi både nya, digitala fotografier och äldre analoga fotografier. Nu startar vi insamlingen av Selfie som pågår till 19 sept.

Invigning av appen Upptäck konsten i Upplands-Bro den 24/9kl 18.00 på Konstkuben i Brohuset

Nyheter   •   Sep 17, 2019 09:00 CEST

Upptäck konsten är en ny app som Stockholms läns museum har tagit fram tillsammans med sex kommuner i Stockholms län. Det är Nacka, Solna stad, Täby, Upplands-Bro, Huddinge och Värmdö. Den 24 september kommer konstnären Thomas Qvarsebo för att bland annat berätta om sitt konstverk Flöjtspelaren på Konstkuben i Brohuset.

Invigning av appen Upptäck konsten i Nacka den 25/9 kl 18.00 på biblioteket i Fisksätra

Nyheter   •   Sep 16, 2019 09:00 CEST

Upptäck konsten är en ny app som Stockholms läns museum har tagit fram tillsammans med sex kommuner i Stockholms län. Det är Nacka, Solna stad, Täby, Upplands-Bro, Huddinge och Värmdö. Den 25 september kommer konstnärsduon WiklundWiklund till biblioteket i Fisksätra för att berätta om sitt konstverk Jans plats.

Rysslägret i Lissma

Nyheter   •   Sep 13, 2019 14:47 CEST

Rysslägret vid Lissma herrgård utanför Huddinge öppnades 1942 för att inackordera sovjetryska krigsflyktingar som flytt kriget eller tysk fångenskap. Lägret stängdes i oktober 1946. Vilka var de som bodde på lägret, hur hamnade de där och vad vet vi om platsen idag? Producent: Munk med Sofia Nyblom som programledare.

Invigning av appen Upptäck konsten i Solna staden 2/10 kl 18.00 på biblioteket i Bergshamra

Nyheter   •   Sep 11, 2019 11:05 CEST

Upptäck konsten är en ny app som Stockholms läns museum har tagit fram tillsammans med sex kommuner i Stockholms län. Det är Nacka, Solna stad, Täby, Upplands-Bro, Huddinge och Värmdö. Den 2 oktober kommer konstnären Eva Lange till biblioteket i Bergshamra för att bland annat berätta om sitt konstverk Hjärtat.

Samtal om rysshärjningarna 1719: Minnen, lämningar och sägner

Nyheter   •   Jul 11, 2019 09:15 CEST

Från 11 juli till mitten av augusti 1719 terroriserade en rysk flotta med 25 000 soldater och 250 skepp Stockholms skärgård och svenska ostkusten.Vi uppmärksammar händelsen genom att publicera en podd där författarna Gunnar Lind och Irene Kimanius samtalar om minnen, lämningar och sägner. Programledare och producent är Sofia Nyblom på Munck Stockholm.