Följ Stockholms läns museum

Kulturarv som skaver: Ågesta - Seminarium på ABF

Evenemang

Foto: Nisse Cronestrand, Tekniska museet.
25
SEP
ABF Stockholm,, Sveavägen 41, Stockholm
 

Ågestaverken i Huddinge, Sveriges första kommersiella kärnkraftverk och det enda kärnkraftverket i Stockholms län, var i drift under en kort period för att ge fjärrvärme och el till förorten Farsta. Men redan 1973, efter 10 år stängdes anläggningen av säkerhetsskäl och lämnades i princip intakt utan nya användningsområden. Intresset för anläggningen bland allmänheten har dock varit stort, det har hållits visningar och det har framförts önskningar om att omvandla byggnaden till ett museum. Länsstyrelsen, Stockholms läns museum och Tekniska museet genomförde tillsammans en större dokumentation av anläggningen som presenterades i boken Ågesta: kärnkraft som kulturarv år 2008.

Foto:Nisse Cronestrand, Tekniska museet.

Nu planerar ägaren Vattenfall att riva anläggningen, vilket har väckt starka känslor både hos grannar som är rädda för att strålning ska spridas vid en rivning och hos människor som vill bevara byggnaden som ett kulturhistoriskt monument över modernismen och kalla kriget. Länsstyrelsen i Stockholms län har föreslagit Kulturdepartementet att anläggningen förvärvas av staten och förklaras som statligt byggnadsminne.

Ett seminarium om en unik, mytomspunnen men omdebatterad byggnad. Ska den räknas som kulturarv? Vad får egentligen kallas som kulturarv? Finns det någon gräns? Vari består lockelsen i det postindustriella lämningarna?

Köp biljett: https://billetto.se/sv/e/kulturarv-som-skaver-agesta-biljetter-304241

Deltagare:

Samtalsledare: Anna Storm, docent i Kulturgeografi vid Stockholms universitet.

Magdalena Tafvelin Heldner, Intendent Kunskap & Samlingar/Tekniska museet

Eva Dahlström Rittsél, Antikvarie, Enheten för kulturmiljö/Länsstyrelsen i Stockholms län

Registrering

Anmäl dig till evenemanget