Gå direkt till innehåll
Tillgängligt landskap åt alla - Upplev landskapet genom   människors berättelser

Nyhet -

Tillgängligt landskap åt alla - Upplev landskapet genom människors berättelser

Ljudguiderna tar dig med på en vandring genom tid och rum. De låter dig träffa några av de människor som levde sina liv i svunnen tid. Ladda ned dem och ta med dig dessa ljudguider och lyssna på dem på plats: gruvorna på Utö, vid Edsbro masugn, på industrimuseet Pythagoras, vikingagården Gunnes Gård, en historisk resa utmed Åkers kanal, kulturmiljön vid Brottby, hällristningar vid Slagsta, Sjöfartsmuseet i Älmsta, bland lotsar och skalder i Sandhamn samt i 1800-talets kulturlandskap kring Bögs gård. Lyssna, och låt dig förflyttas till en annan värld.

Alla ljudguider finns samlade på en webbsida som också fungerar bra som webbapp:

http://irismedia.se/landskapetshistoria/

Om projektet - Tillgängligt landskap åt alla
Projektet ”Tillgängligt landskap åt alla” syftar till att alla personer och därmed även personer med funktionsnedsättning ska kunna besöka och uppleva utvalda besöksmål i länet. De tio som vi hittills har arbetat med består av gruvorna på Utö, vid Edsbro masugn, på industrimuseet Pythagoras, vikingagården Gunnes Gård, en historisk resa utmed Åkers kanal, kulturmiljön vid Brottby, hällristningar vid Slagsta, Sjöfartsmuseet i Älmsta, bland lotsar och skalder i Sandhamn samt i 1800-talets kulturlandskap kring Bögs gård. 

När vårt kulturarv i länet, som vårdas med offentliga medel, ska bli tillgängligt för alla, måste det dels vara tillgängligt fysiskt på plats men även tillgängligt digitalt så att information om platsen kan spridas. Om ett besöksmål är tillgängligt för personer med funktionsnedsättning så är det automatiskt tillgängligt för alla. Tanken med projektet är att alla personer ska ha möjlighet att uppleva vårt intressanta kulturarv ute i naturen. 

Besöksmålen är till största delen fysiskt tillgängliga och på vilket sätt informerar dessa ljudfiler om. Personer med funktionsnedsättning kan därmed få information om utseendet på platsen, vilka eventuella svårigheter som finns och hur man kan kringgå dessa. Osäkerhetskänslan inför en ny plats kan minimeras på detta sätt. 

Projektsamarbete 
Projektet är ett samarbete mellan Stockholms läns museum, Sveriges Hembygdsförbund, Skärgårdsstiftelsen och Pythagoras samt Norrtälje, Botkyrka, Upplands Väsby, Vallentuna och Sollentuna kommuner. Ett nära arbete sker även med Utö, Edsbro, och Össeby Hembygdsföreningar, Slagsta Gille samt Eknö Hemman Samfällighetsförening på Sandhamn. Handikapporganisationerna för synskadade och rörelsehindrade samverkar i projektet genom att informera sina medlemmar och göra utflykter till besöksmålen och vara diskussionspartner.

Ämnen

Kontakter

Michelle Stensson Larsson

Michelle Stensson Larsson

Presskontakt Kommunikatör Stockholms läns museum 070-250 97 51

Stockholms läns museum

Stockholms läns museum är museet på fickan. Vi berättar om spännande besöksmål, om länets konst, historia och byggnader. Om hur det är att leva här idag. Och det är länsinvånarna som är medskapare av innehållet. Besök oss på webben och i mobilen. Dela, gilla, bidra!

Vår vision är att vara det självklara kunskapsnavet för alla som bor här. Med kulturhistoria, kulturmiljö och konst vill vi genom nya perspektiv och sammanhang öka förståelsen för vår samtid och historia.

Stockholms läns museum är en del av Region Stockholm.

Stockholms läns museum

Region Stockholm Kulturförvaltningen, Box 38 204, Södermalmsallén 36. Plan 3.
100 64 Stockholm
Sverige