Gå direkt till innehåll
Vinnaren av Fototävling: 1983 är bilden ”Halloweenfestfixning” inskickad av Pia Harrison.
Vinnaren av Fototävling: 1983 är bilden ”Halloweenfestfixning” inskickad av Pia Harrison.

Pressmeddelande -

Fototävling med bilder från 1983 avgjord

80 bilder av 35 personer var med i Stockholms läns museums fototävling med bilder från 1983. Idag kan vi avslöja vinnaren – bilden ”Halloweenfestfixning” inskickad av Pia Harrison.

Stockholms läns museum bedriver sedan många år insamling av länsinvånarnas fotografier, både äldre och samtida. I år är det museets 40-årsjubileum vilket uppmärksammades med en insamling av foton från födelseåret 1983, tagna i Stockholms län. Nu har museet fått in sammanlagt 80 bilder av 35 tävlingsdeltagare.

– Det är jättekul att vi fått ett stort gensvar! Museet har väldigt få fotografier från början av 1980-talet och nästan inga som visar människors liv. Tack vare de som bidragit med bilder har vi nu fyllt luckan i våra samlingar. Bilderna som skickats in till tävlingen kommer sparas för framtiden och blir en del av vår gemensamma historia berättar Stella Waldenström, insamlingsassistent på Stockholms läns museum.

Tävlingen har pågått sedan mars och nu är den avgjord. Priset sponsras av Fotografiska och består av fritt inträde till deras utställningar i ett år. Utöver sponsring medverkade Fotografiska även med en jurymedlem. De som har utsett vinnarna är en jury bestående av artistduon och 80-talsikonerna Lili och Susie, Karolina Hedström, fotoantikvarie på Stockholms läns museum och Lisa Hydén, utställningschef på Fotografiska. Juryns bedömning har baserats på samtidsmarkörer från tidigt 1980-tal, bildens berättelse samt estetiskt värde.

Så här löd juryns motivering av vinnarbilden:

”En berättande bild som innehåller igenkännande tidsmarkörer och dokumentär estetik. Vi ser partytjejer med sköna 80-tals frisyrer, det är hårgelé och blå kajal. Ett tight utsnitt, natten är på g, 1980-talet redo att erövras. Bildens inramning av ansikten och de bruna tonerna gav berättelsen om ungdom och vänskap på 1980-talet en första plats i tävlingen.”

Pia Harrison om beskedet att hon vunnit fototävlingen

– Det känns naturligtvis fantastiskt roligt att ha vunnit – vem gillar inte att vinna? Och priset kommer alla gånger användas flitigt!

– Jag letade i gömmorna, men hade inte jättemånga bilder från 1983. Den här festen hade jag dock många härliga bilder från. I slutet av -83 ordnade vi en Halloweenfest i hyrd lokal på Körsbärsvägen. Halloween var inte ett vanligt förekommande maskeradtema, men vännerna hade gett allt för att passa in som häxor och vålnader. Bilden är på oss som anordnade festen, när vi höll på att förbereda välkomstbålen med kolsyreis. Jag är längst till vänster, jag minns att jag var mycket nöjd med mina blåa läppar, berättar Pia Harrison om bilden.

Alla bilder som skickades in till tävlingen finns nu att se på webbplatsen Fototävling: 1983 – Connect to Collect

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Stockholms läns museum är museet på fickan. Vi berättar om spännande besöksmål, om länets konst, historia och byggnader. Om hur det är att leva här idag.

Vår vision är att vara det självklara kunskapsnavet för alla som bor här. Med kulturhistoria, kulturmiljö och konst vill vi genom nya perspektiv och sammanhang öka förståelsen för vår samtid och historia.

Stockholms läns museum är en del av Region Stockholm.

Kontakter

Michelle Stensson Larsson

Michelle Stensson Larsson

Presskontakt Kommunikatör Stockholms läns museum 070-250 97 51

Stockholms läns museum

Stockholms läns museum är museet på fickan. Vi berättar om spännande besöksmål, om länets konst, historia och byggnader. Om hur det är att leva här idag. Och det är länsinvånarna som är medskapare av innehållet. Besök oss på webben och i mobilen. Dela, gilla, bidra!

Vår vision är att vara det självklara kunskapsnavet för alla som bor här. Med kulturhistoria, kulturmiljö och konst vill vi genom nya perspektiv och sammanhang öka förståelsen för vår samtid och historia.

Stockholms läns museum är en del av Region Stockholm.

Stockholms läns museum
Region Stockholm Kulturförvaltningen, Box 38 204, Södermalmsallén 36. Plan 3.
100 64 Stockholm
Sverige