Gå direkt till innehåll
I länsmuseets arkiv avsätter vi hyllmeter för kvinnors historia. Foto: Jenny Bergensten.
I länsmuseets arkiv avsätter vi hyllmeter för kvinnors historia. Foto: Jenny Bergensten.

Pressmeddelande -

Hyllmeter åt kvinnorna: arkiv fylls med nya berättelser

Under 2024 kommer Stockholms läns museums arkiv att fyllas med material från en person, händelse eller organisation som har gjort betydande avtryck på kvinnors historia i Stockholms län. Vem eller vad det blir avslöjas den 8 mars 2024 på Internationella kvinnodagen.

– Projektet Hyllmeter åt kvinnorna är ett samarbete mellan Stockholms läns museum och Stockholms Kvinnohistoriska som syftar till att jämna ut jämställdhetsglappen i arkiven och synliggöra kvinnors historia i Stockholms län, berättar Eva Skyllberg museichef på Stockholms läns museum

  Genom att avsätta plats på hyllorna i länsmuseets arkiv årligen skapas en plattform för att lyfta fram något eller någon som har betydelse för kvinnohistorien som kanske vanligtvis inte hamnar i våra arkiv. Projektet är långsiktigt över flera år och en viktig del är att lyfta diskussioner om vems berättelser som sparas för framtiden.

  – Målet för Kvinnohistoriskas verksamhet är att synliggöra kvinnors historia – och samtidigt verka för att samtiden inte glömmer bort kvinnorna i sin egen berättelse för framtiden. Arkiven är den plats där vi bevarar vårt kollektiva minne – och där är kvinnors berättelser svårare att hitta, precis som i den breda historieskrivningen. Projektet Hyllmeter åt kvinnorna är en satsning som ska bidra till att förändra detta, och som vi hoppas ska ge ringar på vattnet, säger Anna Tascha Larsson, museichef på Stockholms Kvinnohistoriska.

  Över 200 förslag har skickats in

  Under januari och februari har det funnits möjlighet för allmänheten att skicka in förslag på kvinnor, händelser och rörelser som kan vara relevanta att arkivera. Intresset har varit stort och cirka 200 förslag har skickats in. Vad eller vem som ska arkiveras bestäms av ett råd sammansatt av personer inom projektgruppen på Stockholms Kvinnohistoriska och Stockholms läns museum, tillsammans med externa personer från Stockholms stadsarkiv och Stockholms läns hembygdsförbund.

  Gruppen går igenom nomineringarna och gör ett urval. Bedömningen baseras på materialets relevans och betydelse för Stockholms läns kulturhistoria samt diskussioner kring vad som saknas i våra arkiv.

  – Urvalet handlar om att skapa samtal kring vems berättelse som hamnar i våra arkiv och hur. Vi tycker det är viktigt att försöka sig på ett nytt sätt att tänka när det gäller allmänhetens delaktighet i bevarandet av vårt kulturarv, berättar Karolina Hedström, projektledare för Hyllmeter åt kvinnorna på Stockholms läns museum.

  Vem eller vad blir det 2024?

  Den 8 mars 2024, på Internationella kvinnodagen, avslöjas vem som kommer att arkiveras under 2024 års Hyllmeter åt kvinnorna. Följ oss på sociala medier eller anmäl dig till vårt nyhetsbrev för att få den senaste informationen.

  Vid frågor kontakta:

  Karolina Hedström, projektledare Stockholms läns museum

  076-526 94 24
  karolina.hedstrom@regionstockholm.se

  Sandra Åhman, kommunikatör Stockholms kvinnohistoriska

  073-971 01 79
  sandra.ahman@kvinnohistoriska.se

  Om projektet Hyllmeter åt kvinnorna

  Projektet Hyllmeter åt kvinnorna är ett samarbete mellan Stockholms läns museum och Stockholms Kvinnohistoriska, initiativet är också en del av Arkivism – Stockholms Kvinnohistoriskas stora satsning för att hitta, lyfta och spara kvinnors berättelser.

  Syftet med projektet är att:

  • Synliggöra och bevara kvinnors historia i Stockholms län.
  • Öka representationen av kvinnors historia i arkiven.
  • Inspirera till mer forskning och kunskap om kvinnors historia.
  • Göra allmänheten delaktig i bevarandet av vårt kulturarv

  Relaterade länkar

  Ämnen

  Kategorier

  Regioner


  Stockholms läns museum är museet på fickan. Vi berättar om spännande besöksmål, om länets offentliga konst, historia och byggnader. Om hur det är att leva här idag. Vår vision är att vara det självklara kunskapsnavet för alla som bor i Stockholms län. Med kunskap om kulturhistoria, kulturmiljö och offentlig konst vill vi genom nya perspektiv och sammanhang öka förståelsen för vår samtid och historia.

  Stockholms läns museum är en del av Region Stockholm.

  Kontakter

  Michelle Stensson Larsson

  Michelle Stensson Larsson

  Presskontakt Kommunikatör Stockholms läns museum 070-250 97 51

  Stockholms läns museum

  Stockholms läns museum är museet på fickan. Vi berättar om spännande besöksmål, om länets konst, historia och byggnader. Om hur det är att leva här idag. Och det är länsinvånarna som är medskapare av innehållet. Besök oss på webben och i mobilen. Dela, gilla, bidra!

  Vår vision är att vara det självklara kunskapsnavet för alla som bor här. Med kulturhistoria, kulturmiljö och konst vill vi genom nya perspektiv och sammanhang öka förståelsen för vår samtid och historia.

  Stockholms läns museum är en del av Region Stockholm.

  Stockholms läns museum

  Region Stockholm Kulturförvaltningen, Box 38 204, Södermalmsallén 36. Plan 3.
  100 64 Stockholm
  Sverige