Gå direkt till innehåll
Distansundervisning pga corona. Foto: Jennie Lundin.
Distansundervisning pga corona. Foto: Jennie Lundin.

Pressmeddelande -

I coronatider – två år i en pandemi

Det är exakt två år sedan som Folkhälsomyndigheten rekommenderade alla att jobba hemifrån om det var möjligt. Samtidigt fick sjukvårdspersonalen en extremt tuff arbetsbörda genom den hårda belastningen på landets intensivvårdsavdelningar. Och andra arbetsgrupper fick fortsätta arbeta på arbetsplatsen som vanligt med risk för att själva bli smittade. Många insåg snabbt att detta var en unik händelse och vi på länsmuseet beslutade att vi behövde dokumentera den för framtiden. Därför började vi samla in bilder, berättelser och dagböcker från pandemin. Det vi inte visste då, var hur omfattande denna pandemi skulle bli eller att den skulle fortgå två år senare.

”Vi startade omedelbart insamlingen #icoronatider för att vi ville dokumentera händelsen och hur pandemin påverkade människors vardag. Detta var en historisk händelse och vi förstod att den skulle påverka oss på både kort och lång sikt. Nu står vi åter inför ett osäkert läge i världen och kanske finns det något vi kan lära om oss genom att blicka tillbaka på den här krisen”, säger Moa Beskow, etnolog och ansvarig för insamlingen av #icoronatider.

Nu presenterar vi ett urval av länsinvånarnas bidrag. Det speglar många igenkännande vardagssituationer som tidigare inte fanns. Till exempel en fika vid dörröppningen i trapphallen grannar emellan, tomma mathyllor i en annars välfylld butik, digitala möten med ansikten i ett rutmönster, eller sjukvårdspersonal i en mundering som skulle kunna vara tagen ur en framtidsfilm. Bilderna som har laddats upp kommer från människor i alla åldrar, från både hemarbetare och vårdpersonal. Vissa berättelser väcker starka känslor och beskriver hur en arbetsdag kunde se ut för en sjuksköterska eller en läkare. Urvalet presenteras i Samling pågår, vårt nya gränssnitt för visning och insamling.

”Idag är de allra flesta restriktioner borta och covid-19 betraktas inte längre som en allmän- och samhällsfarlig sjukdom. När pandemin blivit vardag kan det vara svårt att minnas omställningen. Tack vare alla bidrag kan vi både nu och i framtiden lättare förstå vad pandemin fick oss att känna, tänka och göra rent konkret. Bilderna och berättelserna har blivit en del av vårt kollektiva minne", säger Annelie Kurttila, museichef på Stockholms läns museum.

Länk till insamlingen #Icoronatider: https://stockholmslansmuseum.se/samlingar/samling-pagar/i-coronatider/

Kontaktpersoner:

Moa Beskow, etnolog och ansvarig för Samling pågår, moa.beskow@regionstockholm.se,
076-526 94 30

Lenita Gärde, kommunikatör, lenita.garde@regionstockholm.se, 076-526 94 24

Ämnen

Kategorier

Regioner


Stockholms läns museum är museet på fickan. Vi berättar om spännande besöksmål, om länets konst, historia och byggnader. Om hur det är att leva här idag. Och det är länsinvånarna som är medskapare av innehållet. Besök oss på webben och i mobilen. Dela, gilla, bidra!

Vår vision är att vara det självklara kunskapsnavet för alla som bor här. Med kulturhistoria, kulturmiljö och konst vill vi genom nya perspektiv och sammanhang öka förståelsen för vår samtid och historia.

Stockholms läns museum är en del av Region Stockholms kulturförvaltning.

Kontakter

Michelle Stensson Larsson

Michelle Stensson Larsson

Presskontakt Kommunikatör Stockholms läns museum 070-250 97 51

Stockholms läns museum

Stockholms läns museum är museet på fickan. Vi berättar om spännande besöksmål, om länets konst, historia och byggnader. Om hur det är att leva här idag. Och det är länsinvånarna som är medskapare av innehållet. Besök oss på webben och i mobilen. Dela, gilla, bidra!

Vår vision är att vara det självklara kunskapsnavet för alla som bor här. Med kulturhistoria, kulturmiljö och konst vill vi genom nya perspektiv och sammanhang öka förståelsen för vår samtid och historia.

Stockholms läns museum är en del av Region Stockholm.

Stockholms läns museum
Region Stockholm Kulturförvaltningen, Box 38 204, Södermalmsallén 36. Plan 3.
100 64 Stockholm
Sverige