Gå direkt till innehåll
Senvikingatida skålar funna vid Märsta. Foto: Okänd i Stockholms läns museum arkiv.
Senvikingatida skålar funna vid Märsta. Foto: Okänd i Stockholms läns museum arkiv.

Pressmeddelande -

Platsverkstan – Stockholms läns museum möter Märsta

Under två veckor i september slår Stockholms läns museum läger i aktivitetshuset Kulturlänken i Märsta centrum. Syftet med besöket är att undersöka Märsta som plats och diskutera dess framtid. Tanken är att även de som bor här ska få möjlighet att dela med sig av sina berättelser och erfarenheter. Vad kan de om Märsta som vi behöver veta? Vad är bra här och vad kan bli bättre? Vad är Märsta för sorts plats och hur kan vi ta hand om den när kommunen växer? Finns det äldre fotografier från Märsta som vi kan skanna och införliva i vår digitala samling? Alla är välkomna att delta: Barn och vuxna, föreningar, skolor och enskilda.

– Stockholms läns museum har i uppdrag att vara verksam i hela länet och under 2016 arbetar vi bland annat med ett pilotprojekt som vi kallar Platsverkstan. Genom att besöka olika platser i länet i samarbete med andra kulturaktörer, denna gång med Sigtuna museum och Konsthall Märsta, vill vi skapa verktyg för dialog, kunskapsöverföring och reflektion kring plats, planering och historia. Att skapa engagemang och inkludera medborgarna i länet som idag står och ställs utanför de officiella samtalen är ett av målen med Platsverkstan, berättar Annelie Kurttila som är enhetschef för Publik och kunskap på Stockholms läns museum.

Förhoppningen är att museet ska kunna identifiera, beskriva och diskutera historiska och samtida värden i invånarnas närmiljö, så de får kunskaper i hur de kan påverka. Platsverkstan ska vara en rörlig och aktiv mötesplats mellan länets invånare, Stockholms läns museum och den offentliga planeringen. En gemensam plats där det går att utmana och diskutera länets kulturhistoria och framtida utveckling.

Platsverkstan i Märsta kommer att innehålla många olika aktiviteter. Diskussioner, arkitektur- konst- och arkeologivandringar, berättarworkshops och konstnärligt skapande är några exempel. Det går också bra att ta kontakt med länsmuseet om någon vill ordna en egen aktivitet.

– Alla är välkomna till oss för att berätta! Vi hoppas att många vill vara med och diskutera Märstas kulturhistoria och framtida utveckling. Vårt besök i Märsta kommer att avslutas med en utställning som vi gemensamt skapar utifrån veckornas tidigare aktiviteter, säger Annelie.


Platsverkstan i Märsta pågår mellan den 12–23 september 2016.


Vi tar gärna emot förslag på aktiviteter och samarbeten.
För kontakt hör av dig till:

Lars Fridén
Utställningsproducent
lars.friden@stockholmslansmuseum.se
Tel: 08-586 194 42, 076-526 94 42

Annelie Kurttila
Enhetschef
annelie.kurttila@stockholmslansmuseum.se

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Stockholms läns museum Mer än ett vanligt museum

Vi är ett länsmuseum med fokus på hela Stockholms län. Vår vision är att vara det självklara kunskapsnavet för alla som bor här. Med kulturhistoria, kulturmiljö, konst och slöjd vill vi genom nya perspektiv och sammanhang öka förståelsen för vår samtid och historia.

Stockholms läns museum är mer än ett vanligt museum – vi arbetar med allt från utställningar, program, kurser och workshops till uppsökande inom vår pedagogiska verksamhet och på uppdrag inom kulturmiljöfrågor. Till skillnad från många andra museer har vi inga traditionella föremålssamlingar, däremot har vi en riklig skatt med bilder av dokumentär och insamlande karaktär.

Stockholms läns museum är sedan 2013 huvudman för Länshemslöjdskonsulterna, som också går under benämningen Slöjd Stockholm. Stockholms läns museum och Slöjd Stockholm är två av sex länskulturfunktioner.

Länsmuseets största bidragsgivare är Stockholms läns landsting, genom kulturnämnden, och Statens kulturråd. Till detta kommer projektbidrag från länsstyrelsens kulturmiljöenhet.

Kontakter

Michelle Stensson Larsson

Michelle Stensson Larsson

Presskontakt Kommunikatör Stockholms läns museum 070-250 97 51

Relaterat innehåll

Stockholms läns museum

Stockholms läns museum är museet på fickan. Vi berättar om spännande besöksmål, om länets konst, historia och byggnader. Om hur det är att leva här idag. Och det är länsinvånarna som är medskapare av innehållet. Besök oss på webben och i mobilen. Dela, gilla, bidra!

Vår vision är att vara det självklara kunskapsnavet för alla som bor här. Med kulturhistoria, kulturmiljö och konst vill vi genom nya perspektiv och sammanhang öka förståelsen för vår samtid och historia.

Stockholms läns museum är en del av Region Stockholm.

Stockholms läns museum

Region Stockholm Kulturförvaltningen, Box 38 204, Södermalmsallén 36. Plan 3.
100 64 Stockholm
Sverige