Gå direkt till innehåll
Husen på Malmvägen i Sollentuna. Foto: Ida Borg.
Husen på Malmvägen i Sollentuna. Foto: Ida Borg.

Pressmeddelande -

Sollentuna stories – nedslag på väg mot ett nytt Sollentuna

Den 7 december öppnar Stockholms läns museum den digitala utställningen Sollentuna stories. Utställningen är utformat som en digital stadsvandring som bjuder in besökarna att upptäcka hemliga lager av Sollentuna genom invånarnas egna tankar, minnen och bilder från en plats i förändring.

I Sollentuna stories får vi veta mer om platsens historia genom människornas ögon och röster. Utställningen startar i Tureberg, Sollentuna kommuns centralort. Därefter rör sig vandringen vidare till Helenelund, Edsberg, Rotebro och Häggvik. I varje område får besökarna ta del av personliga berättelser om människors liv och fritid. I Sollentuna pågår nu stora förändringar och det byggs nya bostäder, nya stadsdelar och kommunikationsvägar växer fram. Sollentuna stories ger en inblick i hur dessa förändringar påverkar människors liv.

– Genom berättelserna får vi en ökad förståelse för Sollentuna som plats just nu och hur människorna som lever där tänker och minns. Vi hoppas att utställningen ska väcka nyfikenhet och att fler upptäcker historiska och samtida lager av sin närmiljö som kanske inte är uppenbara vid ett första ögonkast, säger Matilda Hall, producent för utställningen Sollentuna stories.

  I utställningen möter vi ett tiotal personer som delar sina berättelser från olika delar av kommunen. Kerstin har bott på Malmvägen sedan husen byggdes och berättar om hur servicehuset tidigare fungerade. I Rotebro är en av de vi möter Tomas, son till en av fabriksarbetarna på Jästbolaget, han berättar om sin barndom i tjänstebostäderna. Carla från Häggvik berättar om sin favoritplats med Sollentunas kanske bästa utsikt och visar fotografier på ett norrsken hon bevittnade där.

  Utställningen baseras på material från projektet Platsverkstan, där Stockholms läns museum fokuserar på de regionala stadskärnorna utpekade i RUFS2050 – ett övergripande planeringsdokument för hela Stockholmsregionen med sikte mot år 2050. Sollentuna är en av de åtta särskilt viktiga platserna som utforskas med frågor om regionens utveckling, befolkningsökning, och skapandet av en hållbar livsmiljö för kommande generationer.

  Från och med den 7 december 2022 kan du ta del av Sollentuna stories på Stockholms läns museums webbplats. Sollentuna stories (stockholmslansmuseum.se)

  För mer information och förfrågningar kontakta:

  Michelle Stensson Larsson
  Kommunikatör
  michelle.stensson-larsson@regionstockholm.se
  Telefon: 08-123 379 31
  Sms/Mobil: 070-250 97 51

  Relaterade länkar

  Ämnen

  Kategorier

  Regioner


  Stockholms läns museum är ett digitalt museum som berättar om Stockholms läns historia, kulturarv och offentliga konst. Vår vision är att vara det självklara kunskapsnavet för alla som bor i Stockholms län.

  Länsmuseet berättar om spännande besöksmål, både välkända och mindre kända. Vi delar med oss av berättelser om människor som har levt och verkat i länet, och om hur platsen har förändrats genom åren.

  Stockholms läns museum är en del av Region Stockholm.


  Kontakter

  Michelle Stensson Larsson

  Michelle Stensson Larsson

  Presskontakt Kommunikatör Stockholms läns museum 070-250 97 51

  Stockholms läns museum

  Stockholms läns museum är museet på fickan. Vi berättar om spännande besöksmål, om länets konst, historia och byggnader. Om hur det är att leva här idag. Och det är länsinvånarna som är medskapare av innehållet. Besök oss på webben och i mobilen. Dela, gilla, bidra!

  Vår vision är att vara det självklara kunskapsnavet för alla som bor här. Med kulturhistoria, kulturmiljö och konst vill vi genom nya perspektiv och sammanhang öka förståelsen för vår samtid och historia.

  Stockholms läns museum är en del av Region Stockholm.

  Stockholms läns museum
  Region Stockholm Kulturförvaltningen, Box 38 204, Södermalmsallén 36. Plan 3.
  100 64 Stockholm
  Sverige