Pressmeddelande -
Sommarkorgar på Länsmansgården
Den 13 juni öppnar utställningen Sommarkorgar på Länsmansgården i Åkersberga. Arrangörer är Slöjd Stockholm och Österåkers konstförening. Här kommer både nya och äldre korgmodeller i olika material och flättekniker från Stockholm, Sverige och alla världens hörn att visas sida vid sida. Curator för utställningen är utställningsarkitekt Synnöve Mork.
Historiskt sett har korgen alltid varit viktig för samhällsekonomin. Den har varit både betydelsefull som inkomst för den enskilda slöjdaren och som transport- och förvaringsemballage långt innan plast och wellpapp gjorde entré. Korgen är därmed en viktig del av vårt materiella kulturarv. Det är få slöjdföremål som kan tävla med korgens symbolvärde. Korg är en slöjdform med stor variation. De flesta material förekommer, och även om man ofta använder trä eller hårda material så påminner teknikerna mer om textil flätning och vävning. Det finns en oändlig mängd korgtyper och användningsområden. Korgar förekommer och används i många kulturer världen runt.
”Syftet med detta samarbete är att lyfta kunskapen om och främja allmänhetens intresse för korgar. Vilka material används, vilka är tillverkningsmetoderna och vem är det som gör korgarna? Utställningen presenterar även design och korghistoria. Vår målsättning är främst att nå en ny publik i norra delen av Stockholms län”, säger länshemslöjdskonsulent Mattias Broström som är specialiserad inom hård slöjd på Slöjd Stockholm.
Öppningsdag 13 juni: Olle Forsberg med musiker, dragspel och fiol, underhåller i parken.
Adress: Strax norr om Åkersberga centrum – där Sjökarbyvägen möter Roslagsvägen/ Väg 276
Datum och tider: Utställningen pågår 13 juni till 16 augusti. Tors-sön 12-16.00.
Fri entré
Kortare presentationer av arrangörerna:
Slöjd Stockholm
Slöjd Stockholm är en av sex länsfunktioner vid kulturförvaltningen, Region Stockholm och ingår som en del av Stockholms läns museums verksamhet sedan 2013. Länshemslöjdskonsulenterna vid Slöjd Stockholm samordnar och utvecklar slöjdområdet i hela länet. Samarbete sker med övriga konsulentkontor i hela landet. Verksamheten inriktar sig på hård slöjd, textil slöjd, slöjd för barn och unga, internationell slöjd samt kurs- och utbildningsverksamhet. Länshemslöjdskonsulenterna arbetar utifrån ett näringsperspektiv, ett kulturarvsperspektiv och ett kunskapsförmedlande perspektiv.
Länsmansgården – Österåkers konsthall
Länsmansgården har rötter från 1600-talet och drivs sedan 1990 som ett kulturcentrum med konstutställningar och kulturevenemang i Konsthallen och i mangården. Det finns en stor visningsträdgård som Åkersberga Trädgårdssällskap arrenderar. Här finns också konsthantverk i ett av husen och antikförsäljning i en annan. På mysiga Café Länsmansgården går det att fika och vila en stund.
Curator Synnöve Mork
Synnöve Mork är inredningsstylist, designer och utställningsarkitekt och har fått många uppdrag av IKEA. Hon har gått på Nyckelviksskolan och studerat vid Konstfack med textil inriktning.
Kontaktpersoner:
Slöjd Stockholm
Mattias Broström, hemslöjdskonsulent hård slöjd, 076 526 94 73, mattias.brostrom@stockholmslansmuseum.se
Charlotte Hellsten Husman, hemslöjdskonsulent textil slöjd, 076 526 94 71, charlotte.hellsten.husman@stockholmslansmuseum.se
Länsmansgården
Torill Findeisen, 070 733 57 01, torill.findeisen@projektstategerna.se
Ämnen
Kategorier
Regioner
Stockholms läns museum är museet på fickan. Vi berättar om spännande besöksmål, om länets konst och historia, om slöjd och byggnader. Om hur det är att leva här idag. Och det är länsinvånarna som är medskapare av innehållet. Besök oss på webben och i mobilen. Dela, gilla, bidra!
Vår vision är att vara det självklara kunskapsnavet för alla som bor här. Med kulturhistoria, kulturmiljö, konst och slöjd vill vi genom nya perspektiv och sammanhang öka förståelsen för vår samtid och historia.
Stockholms läns museum är sedan 2013 huvudman för Slöjd Stockholm. Stockholms läns museum och Slöjd Stockholm är två av sex länskulturfunktioner.