Gå direkt till innehåll
Stora Vasholmen 1895. Okänd fotograf. Ann Katrin Pihl Atmers samling.
Stora Vasholmen 1895. Okänd fotograf. Ann Katrin Pihl Atmers samling.

Pressmeddelande -

Sommarnöjen – Med ångbåt till 1800-talets semesterparadis

Den 23 juni lanserar Stockholms läns museum den digitala miniutställningen Sommarnöjen – Med ångbåt till 1800-talets semesterparadis. Som utställningens titel antyder handlar det om tiden och människorna i Stockholms skärgård. Här kan du fördjupa dig i verandor, snickarglädje, badliv och mycket mer. I utställningen får du veta mer om hur sommarnöjet blev till, vilka som byggde dem och hur man bodde och levde i 1800-talets semesterparadis.

Utställningen baseras på tidigare opublicerat bildmaterial som arkitekturhistorikern och konstvetaren Ann Katrin Pihl Atmer donerade till museet våren 2020. Samlingen är ett resultat av Ann Katrins gedigna forskning inför avhandlingen Sommarnöjet i skärgården. Sommarbebyggelse i Stockholms inre skärgård 1860-1915 från 1987. Boken är idag en klassiker både för den arkitekturintresserade och för den lyckliga ägaren av ett sommarnöje i skärgården.

”Det som är speciellt med utställningen är att vi genom fotografierna och Ann Katrins avhandling får en inblick i, inte bara hur sommarvillorna kom till, utan också vilket liv som levdes där och varför villorna ser ut som de gör. Fotografierna påminner oss om att sommaren och skärgården var lika magisk för 1800-talets bemedlade människor som för oss och att vi helst tar bilder när solen skiner. Vi hittar inga mygg eller regnväder bland bilderna”, säger museets bebyggelseantikvarie Stina Hagelqvist som också har skrivit texterna till utställningen.

När Ann Katrin Pihl Atmer genomförde sin stora inventering av innerskärgårdens sommarvillor i slutet av 1970-talet var flera av dem i dåligt skick. Sommarvillorna har sedan dess blivit ett ovärderligt kulturarv som pryder Stockholms inlopp, något som vi ofta nostalgiskt förknippar med sol och semester.

”Jag vill tacka länsmuseet så mycket för att de har tagit hand om mitt material som var helt oordnat och som har legat i dvala i åtskilliga år. Jag är så tacksam för att ni tar hand om det, ordnar det och gör det tillgängligt för människor. För det är ju naturligtvis det bästa, att det kommer människor till dels så att de blir intresserade och kan gå vidare. Det vill jag verkligen tacka för”, säger Ann Katrin Pihl Atmer.

Evenemang: Den 23 juni klockan 17–18 livesänder Stockholms läns museum ett digitalt vernissage på sin Facebooksida. Stina Hagelqvist medverkar här i ett samtal tillsammans med park- och trädgårdsforskare Catharina Nolin och ekonomihistoriker Göran Ulväng. De kommer bland annat diskutera tiden och vilka förutsättningar som möjliggjorde sommarnöjet.

Länk till utställningen: https://stockholmslansmuseum.se/sommarnojen/

Länk till evenemanget: https://www.facebook.com/events/1056241734910992?ref=newsfeed


Kontaktpersoner:

Stina Hagelqvist, bebyggelseantikvarie: stina.hagelqvist@sll.se, 070-238 57 53

Lenita Gärde, kommunikatör: lenita.garde@sll.se, 076-526 94 24.

Ämnen

Kategorier

Regioner


Stockholms läns museum är museet på fickan. Vi berättar om spännande besöksmål, om länets konst, historia och byggnader. Om hur det är att leva här idag. Och det är länsinvånarna som är medskapare av innehållet. Besök oss på webben och i mobilen. Dela, gilla, bidra!

Vår vision är att vara det självklara kunskapsnavet för alla som bor här. Med kulturhistoria, kulturmiljö och konst vill vi genom nya perspektiv och sammanhang öka förståelsen för vår samtid och historia.

Stockholms läns museum är sedan januari 2021 en del av Region Stockholms kulturförvaltning.

Kontakter

Michelle Stensson Larsson

Michelle Stensson Larsson

Presskontakt Kommunikatör Stockholms läns museum 070-250 97 51

Stockholms läns museum

Stockholms läns museum är museet på fickan. Vi berättar om spännande besöksmål, om länets konst, historia och byggnader. Om hur det är att leva här idag. Och det är länsinvånarna som är medskapare av innehållet. Besök oss på webben och i mobilen. Dela, gilla, bidra!

Vår vision är att vara det självklara kunskapsnavet för alla som bor här. Med kulturhistoria, kulturmiljö och konst vill vi genom nya perspektiv och sammanhang öka förståelsen för vår samtid och historia.

Stockholms läns museum är en del av Region Stockholm.

Stockholms läns museum

Region Stockholm Kulturförvaltningen, Box 38 204, Södermalmsallén 36. Plan 3.
100 64 Stockholm
Sverige