Gå direkt till innehåll
Form: Lenita Gärde, foto: Olle Norling
Form: Lenita Gärde, foto: Olle Norling

Pressmeddelande -

Tuskaft - den enkla vävtekniken

Pågår: 27 april – 3 september 2017

Tuskaft är förmodligen den äldsta och enklaste vävtekniken genom tiderna, men har trots sin enkelhet, oändliga utvecklingsmöjligheter. Potentialen får ni själva se prov på i utställningen Tuskaft – den enkla vävtekniken som består av 57 vävar med måtten 40x40 centimeter. Bidragen kommer främst från deltagare i Stockholms, Upplands och Sörmlands län, men även andra vävare i landet finns representerade. Projektet är ett samarbete mellan Slöjd Stockholm, Länshemslöjdskonsulenterna i Uppsala och Uppland Sörmlands vävare.

Det var i samband med att Riksföreningen för handvävning skulle fylla 25 år förra året som projektet initierades. Vi bad vävare i Uppsala, Stockholm och Sörmland att skicka in sina bidrag med två bestämda utgångspunkter; tekniken ska vara tuskaft och ha måtten 40x40 centimeter.

–Tuskaft är den enklaste och en av de mest förekommande vävteknikerna genom tiderna. Utställningen vill visa hur denna enkla vävteknik kan användas och varieras på en mängd olika sätt. Vi vill inspirera till fortsatt ökat intresse och experimentlusta, säger Charlotte Hellsten Husman som är hemslöjdskonsulent inom textil slöjd på Slöjd Stockholm.

–Det är fascinerande att se vilken mängd olika uttryck denna, i grunden enkla teknik, kan ta från förskolebarnens dockskåpsmattor till exklusiva vävda sidentyger, säger Annelie Kurttila, enhetschef för Publik och kunskap.

Tuskaft är grunden till många av våra textilier och idag går det bland annat att hitta tuskaft i våra lakan, påslakan, handdukar och skjortor – tuskaft finns överallt. Det är den första tekniken som en textilstudent får lära sig, men det är också en modern och aktuell teknik som ger utrymme för kreativitet, färger och mönster.

Utställningen berättar om tuskaftens historia, möjligheter, miljötänk och hållbarhet. Vi vill att fler ska få tillfälle att se och känna att det är kreativt och avkopplande att väva. Det du själv väver får ett annat värde som blir mer värt att vårda och använda. Det blir personligt och hållbart.

Under utställningsperioden kan du möta olika vävstugor som sitter vid vävstolar på museet, se kalendariet för tidpunkter och dagar. Här kan du se hur vävning går till, prata kvaliteter och teknik med erfarna och skickliga vävare. Du har också möjlighet att prova på att väva själv. Programpunkterna innehåller även föreläsningar, vävloppis och kurser.

Vernissage: 27 april klockan 17.30, invigningstal med Lotta Ahlvar VD på HV (Handarbetets Vänner). 18.00 visning av utställningen med länshemslöjdskonsulent Charlotte Hellsten Husman.

Adress: Järnvägsgatan 23 i Dieselverkstaden, Sickla, Nacka.

Kontaktpersoner

Länshemslöjdskonsulent: Charlotte Hellsten Husman på Slöjd Stockholm, 076-526 94 71,

charlotte.hellstenhusman@stockholmslansmuseum.se

Kommunikationsansvarig: Lenita Gärde, 076 -526 94 24, 

lenita.garde@stockholmslansmuseum.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


Stockholms läns museum Mer än ett vanligt museum

Vi är ett länsmuseum med fokus på hela Stockholms län. Vår vision är att vara det självklara kunskapsnavet för alla som bor här. Med kulturhistoria, kulturmiljö, konst och slöjd vill vi genom nya perspektiv och sammanhang öka förståelsen för vår samtid och historia.

Stockholms läns museum är mer än ett vanligt museum – vi arbetar med allt från utställningar, program, kurser och workshops till uppsökande inom vår pedagogiska verksamhet och på uppdrag inom kulturmiljöfrågor. Till skillnad från många andra museer har vi inga traditionella föremålssamlingar, däremot har vi en riklig skatt med bilder av dokumentär och insamlande karaktär.

Stockholms läns museum är sedan 2013 huvudman för Slöjd Stockholm. Stockholms läns museum och Slöjd Stockholm är två av sex länskulturfunktioner.

Kontakter

Michelle Stensson Larsson

Michelle Stensson Larsson

Presskontakt Kommunikatör Stockholms läns museum 070-250 97 51

Stockholms läns museum

Stockholms läns museum är museet på fickan. Vi berättar om spännande besöksmål, om länets konst, historia och byggnader. Om hur det är att leva här idag. Och det är länsinvånarna som är medskapare av innehållet. Besök oss på webben och i mobilen. Dela, gilla, bidra!

Vår vision är att vara det självklara kunskapsnavet för alla som bor här. Med kulturhistoria, kulturmiljö och konst vill vi genom nya perspektiv och sammanhang öka förståelsen för vår samtid och historia.

Stockholms läns museum är en del av Region Stockholm.

Stockholms läns museum

Region Stockholm Kulturförvaltningen, Box 38 204, Södermalmsallén 36. Plan 3.
100 64 Stockholm
Sverige