Gå direkt till innehåll
Unikt arkeologiskt fynd i Ursvik

Blogginlägg -

Unikt arkeologiskt fynd i Ursvik

Här kommer en liten julklapp till alla som gillar arkeologiska föremål!

Ni som följt oss på vår Facebook sida vet att vi ända in i kalla december har grävt gravar i Ursvik. I slutänden blev det fem gravar som vi nu tagit bort inför byggandet av bostäder. Medan vi var i fält valde vi att ligga lite lågt med vad vi har hittat men nu kan vi avslöja att en av gravarna visade sig vara riktigt rik och bland annat har vi hittat ett föremål som hittills ingen verkar känna igen – ett miniatyrhorn i brons!

Hornet har en dekorerad kant och är ihåligt men vi är ännu lite osäkra på hur spetsen ser ut, kanske kan den vara skadad där. Graven som hornet kom i var en brandgrav, det vill säga man har kremerat den döda. Med sig i graven hade personen fått flera saker bland annat så kallade agraffer, det vill säga en form av spännen som användas för att hålla ihop kläder, likt en manschettknapp.

Med hjälp av fynden, framförallt agrafferna, kunde vi datera graven till folkvandringstid, det vill säga till tiden 400-550 efter Kristus. I övrigt hade den döda fått med sig bland annat en nyckel och ett lås och en kniv. Alla föremålen är inlämnade för konservering och när den är klar kommer vi återkomma med flera och bättre bilder. Vi vet heller inte så mycket om den döda personen ännu, mer än att hen var en vuxen individ, och här kommer vi att få hjälp av en osteolog (benspecialist)för att ta reda på mer.

De andra fyra gravarna var också brandgravar men med ett mer sparsmakat innehåll. Förutom brända skelettdelar fanns i en av dom till exempel en liten bit av en kam och i en annan ett litet spänne av järn.

Nu återstår rapportarbete och arbete med foton och fynd, men det tar vi efter jul! Så från oss alla till er alla – en riktigt god jul och ta en extra titt i era gamla arkeologiska skrifter – kanske finns det ett till litet horn där nånstans!

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Michelle Stensson Larsson

Michelle Stensson Larsson

Presskontakt Kommunikatör Stockholms läns museum 070-250 97 51

Relaterat innehåll

Väsjön. Foto: Richard Grönwall, Stockholms läns museum

Väsjön revisited

Stockholms läns museum har i uppdrag att utföra arkeologiska utgrävningar och utredningar. Ofta kommer uppdragen i samband med att ny bebyggelse ska utföras. Här berättar Richard Grönwall som är enhetschef för uppdragsverksamheten på Stockholms läns museum om ett projekt som han och kulturgeografen Stefan Höglin genomförde för tio år sedan. Vårt kulturlandskap förändras ständigt över tid.

Arkeolog Anna Östling vid U231 i Vallentuna. Foto: Lars Andersson, Stockholms läns museum.

Bland skyltar och runstenar – länsmuseets arkeologer inventerar

Stockholms läns museum har under året fått projektpengar för att inventera de skyltar som ofta finns placerade ute i länet i samband med en kulturmiljö. För att avgränsa projektet en aning har vi valt att koncentrera oss på de skyltar som ofta0 sätts upp i anslutning till länets runor. Vi kommer i samband med höstens inventering att lägga ut många bilder av runorna på Instagram. Så följ oss!

Stockholms läns museum

Stockholms läns museum är museet på fickan. Vi berättar om spännande besöksmål, om länets konst, historia och byggnader. Om hur det är att leva här idag. Och det är länsinvånarna som är medskapare av innehållet. Besök oss på webben och i mobilen. Dela, gilla, bidra!

Vår vision är att vara det självklara kunskapsnavet för alla som bor här. Med kulturhistoria, kulturmiljö och konst vill vi genom nya perspektiv och sammanhang öka förståelsen för vår samtid och historia.

Stockholms läns museum är en del av Region Stockholm.

Stockholms läns museum

Region Stockholm Kulturförvaltningen, Box 38 204, Södermalmsallén 36. Plan 3.
100 64 Stockholm
Sverige