Gå direkt till innehåll
Vera Vattnare  av konstnären May Lindholm. Foto: Rebecka Walan.
Vera Vattnare av konstnären May Lindholm. Foto: Rebecka Walan.

Nyhet -

Ny lärarhandledning om den offentliga konsten i Österåkers kommun

Nu lanserar Österåkers kommun tillsammans med Stockholms läns museum en lärarhandledning om den offentliga konsten i kommunen. Det handlar om att lärare enkelt ska ges möjlighet att använda sig av konsten i undervisningen. Den konst som alltid finns där, i ur och skur. En konstskatt som är både rolig och gratis att besöka.

– Vi hoppas att handledningen ska hjälpa lärare på traven att använda konsten. Den offentliga konsten tangerar vid många ämnen, förutom bildämnet så även historia, svenska och samhällskunskap. Det här är en konstform som är unik genom att det är tillåtet att känna och ta på den, och det kan ge en extra dimension till konsten, säger Rebecka Walan, konstintendent vid Stockholms läns museum och som skrivit handledningen.

Österåkers kommun och Stockholms läns museum har under flera år bedrivit ett samarbete kring den offentliga konsten, bland annat med guidningar och med appen "Upptäck konsten", vilken du gratis laddar ner från Appstore eller Google play.

Även om handledningen främst är riktad till lärare så kan självklart också andra intresserade använda sig av den.

– Genom handledningen hoppas vi i förlängningen nå de unga, eleverna i kommunen, och att de ska både få kännedom och känna stolthet över det unika kulturarv som den offentliga konsten är en del av, säger Annelie Kurttila, museichef för Stockholms läns museum.

– I Österåker skapar vi ett lättillgängligt utomhusgalleri i vår stadspark Åkers kanal och placerar årligen ut ny konst. Vi hoppas att handledningen ska göra konsten i våra parker och torg, enkel och rolig att upptäcka för barn och unga med stöd av kommunens pedagoger; att konsten ska väcka tankar och uppmuntra till eget skapande, säger Maria Söderlund, kultursekreterare och konsthandläggare i Österåker.

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Michelle Stensson Larsson

Michelle Stensson Larsson

Presskontakt Kommunikatör Stockholms läns museum 070-250 97 51

Relaterat innehåll

Stockholms läns museum

Stockholms läns museum är museet på fickan. Vi berättar om spännande besöksmål, om länets konst, historia och byggnader. Om hur det är att leva här idag. Och det är länsinvånarna som är medskapare av innehållet. Besök oss på webben och i mobilen. Dela, gilla, bidra!

Vår vision är att vara det självklara kunskapsnavet för alla som bor här. Med kulturhistoria, kulturmiljö och konst vill vi genom nya perspektiv och sammanhang öka förståelsen för vår samtid och historia.

Stockholms läns museum är en del av Region Stockholm.

Stockholms läns museum
Region Stockholm Kulturförvaltningen, Box 38 204, Södermalmsallén 36. Plan 3.
100 64 Stockholm
Sverige