Pressmeddelande -
Slöjd som kommunikationsmedel
Integration är viktigare än någonsin och språket är en väsentlig nyckel för att lyckas. Slöjd kan ses som ett universalspråk som alla förstår, något som finns i alla kulturer och som är lätt att kommunicera med när man inte har ett gemensamt språk. Nu under november och december arbetar Slöjd Stockholm tillsammans med nyanlända elever från Språkintroduktionsprogrammet vid Gustavsbergs gymnasium i ett projekt som går under namnet ”Slöjd som kommunikationsmedel”.
– Det här projektet handlar om att använda slöjd som ett verktyg för kommunikation. Att få uttrycka sig kreativt och skapande, men också att använda slöjd som en metod vid inlärning av det svenska språket, säger Stina Scott som är länshemslöjdskonsulent för Unga på Slöjd Stockholm.
Handledare för projektet ”Slöjd som kommunikationsmedel” är designern Sofie Engström Löf som ofta arbetar under namnet ”Slöjd Deluxe” och med projektet ”Säg det med slöjd”. Sofie fokuserar på kommunikativ slöjd och har ett utforskande förhållningssätt till slöjd. Med slöjden som metod vill hon även arbeta för ökad hållbarhet. I projektet medverkar inte mindre än 60 nyanlända elever från Gustavsbergs gymnasium. De kommer att få testa olika slöjdtekniker och använda olika former av skapande som kommunikationsmedel.
– När eleverna plockar fram sina arbeten och börjar arbeta med sina händer inser man att slöjd verkligen är ett språk som alla förstår. Alla blir lugna av att arbeta med sina händer, säger Cecilia Dufva som är lärare på Gustavsbergs gymnasium. Så fort vi kommer in i verkstaden blir eleverna nöjda, glada och engagerade.Det är också något som blev väldigt tydligt när vi gemensamt skrev en text om besöket på Slöjd Stockholm, säger Cecilia.
Under ett av tillfällena kommer vi att fokusera på hur vi kan påverka och kommunicera med vår omgivning via gerillaslöjd. Det som produceras under workshopparna kommer gemensamt att sättas upp på ett stängsel som avskiljer Gustavsbergs gymnasium och Farstaborgs idrottsplats.
– Den 13 december klockan 10 är allmänheten välkommen! Det är många som är nyfikna på vad gerillaslöjd är. Många är intresserade av ämnen som social hållbarhet, slöjd som kommunikation och integration, säger Stina Scott på Slöjd Stockholm.
Projektet ingår som en del av satsningen ”Kultur för asylsökande” som Kulturförvaltningen i Stockholms läns landsting initierade förra året. Slöjd Stockholm och Stockholms läns museum är två av sex länskulturfunktioner. Slöjd Stockholms syfte är att främja slöjden som område genom att tillvarata, utveckla och förnya den som kultur- och näringsområde. Slöjd Stockholm finansieras av statliga medel genom Nämnden för hemslöjdsfrågor och regionala medel från Stockholms läns landsting.
Aktivitet: Gerillaslöjd den 13 december 10.00
Plats: Vid Gustavsbergs gymnasium och Farstaborgs idrottsplats
Kontaktpersoner:
Stina Scott, Länshemslöjdskonsulent Unga
stina.scott@stockholmslansmuseum.se, 076-526 94 61
Andreas Sohlberg , Enhetschef / Internationell slöjd
andreas.sohlberg@stockholmslansmuseum.se, 076-526 94 70
Ämnen
Kategorier
Regioner
Stockholms läns museum – Mer än ett vanligt museum
Vi är ett länsmuseum med fokus på hela Stockholms län. Vår vision är att vara det självklara kunskapsnavet för alla som bor här. Med kulturhistoria, kulturmiljö, konst och slöjd vill vi genom nya perspektiv och sammanhang öka förståelsen för vår samtid och historia.
Stockholms läns museum är mer än ett vanligt museum – vi arbetar med allt från utställningar, program, kurser och workshops till uppsökande inom vår pedagogiska verksamhet och på uppdrag inom kulturmiljöfrågor. Till skillnad från många andra museer har vi inga traditionella föremålssamlingar, däremot har vi en riklig skatt med bilder av dokumentär och insamlande karaktär.
Stockholms läns museum är sedan 2013 huvudman för Länshemslöjdskonsulterna, som också går under benämningen Slöjd Stockholm. Stockholms läns museum och Slöjd Stockholm är två av sex länskulturfunktioner.