Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Andreas Sohlberg, chef på Slöjd Stockholm som är en del av Stockholms läns museum. Foto: Jenny Bergensten.

​Nytt samarbete mellan Slöjd Stockholm och Studieförbundet Vuxenskolan

Under 2018 inleder Studieförbundet Vuxenskolan och Slöjd Stockholm ett helt nytt samarbete. Båda organisationerna har ett stort utbud av kurser inom hantverksområdet. Ambitionen är att gemensamt förstärka slöjden inom folkbildningen, att öka utbudet av slöjdkurser samt att nå ut ännu bredare än idag.

Stockholms läns museum inklusive Slöjd Stockholm ligger i Dieselverkstaden, Sickla idag. Foto: Elisabeth Boogh.

Stockholms läns museum styr om kursen – blir mer digitala

​Från och med nästa år kommer Stockholms läns museum att arbeta mer digitalt. På så sätt blir vi tillgängligare och kan nå fler invånare som är intresserade av länets kulturarv. Fokus kommer som tidigare att vara kulturmiljö, kulturarv, slöjd och konst. Museet vill framöver samarbeta mer i med länets 26 kommuner och knyta närmare kontakt med hembygdsföreningarna i länet.

Ryttartorpet i Ursvik. Markerad på karta.

Stockholms läns museum undersöker Ryttartorpet i Ursvik

Stockholms läns museums arkeologer påbörjar idag en undersökning av Ryttartorpet i Ursvik från 1600-talet. Den 15 november 13-16 arrangerar arkeologerna vid länsmuseet en öppen visning för allmänheten. Undersökningen avser avslutas under vecka 47.

Utställningen öppnar den 19 september och pågår fram till och med den 7 januari 2018. Form: Daniela Juvall

FAKE NEWS: Fakta och misstro

Utställningen ”FAKE NEWS: Fakta och misstro” handlar om vårt förhållande till fakta, kunskap och misstro – igår, idag och imorgon. Utställningen tar sig an ämnet genom fyra vitt skilda exempel. 1) Skolan, museet och historieskrivningen. 2) Den globala klimatförändringen. 3) Miljonprogrammet i media och fiktion. 4) Internets inflytande över våra demokratiska rum.

Gravurna av östersjökeramik. Foto: Johan Runer

Reflektioner kring utgrävningen i Oppeby

Sedan den 24 april har Stockholms läns museums arkeologer undersökt ett gravfält från vikingatiden vid Oppeby. Anledningen till undersökningen har främst varit att nya fastigheter ska uppföras på marken och att kunskapen om gravfälten ska dokumenteras för framtiden. Johan Runer, doktor i arkeologi, reflekterar över fynden som hittills har hittats på platsen.

Affisch till utställningen Utsikter och insikter. Form: Daniela Juvall

Utsikter och insikter: Trettiosju konstnärer tolkar Stockholm

Den 19 maj öppnar Stockholms läns museum sin sommarutställning "Utsikter och insikter: Trettiosju konstnärer tolkar Stockholm". Konstnärerna har utgått ifrån 1800-tals konstnären Josabeth Sjöbergs akvareller över Stockholm. De deltagande konstnärerna är verksamma i ateljéer som drivs av Inuti som bedriver daglig verksamhet för konstnärligt begåvade personer med funktionsvariationer.

Foto: Bengt A Lundberg, RAÄ (CC)

Oppeby – vikingatida plats där hedniskt och kristet möts

Stockholms läns museums arkeologer kommer under perioden 24 april – 9 juni att undersöka ett gravfält från vikingatiden vid Oppeby. Anledningen är främst att nya fastigheter ska uppföras på marken och att kunskapen om gravfälten ska dokumenteras för framtiden. I samband med utgrävningen kommer våra arkeologer att hålla öppna och kostnadsfria visningar för allmänheten. Välkomna!

Form: Lenita Gärde, foto: Olle Norling

Tuskaft - den enkla vävtekniken

27 april - 3 september visas utställningen "Tuskaft - den enkla vävtekniken" på Stockholms läns museum. Utställningen uppmärksammar tekniken tuskaft som förmodligen är den äldsta och enklaste vävtekniken genom tiderna. Det som visas är 57 vävar med måtten 40x40 centimeter som inkommit från vävare i Stockholms, Upplands och Sörmlands län.

Form: Johanna Eklöv

Stockholms första träslöjdsfestival går loss i Alby

Den 12–14 maj arrangerar Slöjd Stockholm i samarbete med Subtopia den första träslöjdsfestivalen någonsin i huvudstadsregionen. Trä, folk och verktyg som festivalen heter, riktar sig till alla åldrar pågår under tre dagar och blir en mötesplats för slöjd- och snickerinyfikna från hela landet. Men festivalen är för alla oavsett tidigare erfarenheter.

Den vikingatida gården sedd från norr. Rekonstruktionsteckning av Jacques Vincent.

Tidigare okänd stormannagård upptäckt på Birka

Med hjälp av georadar har forskare identifierat en tidigare okänd stormannagård på Birka. Gården kan ha tillhört en man vid namn Herigar som var kungens ställföreträdare på Birka och som omnämns i de skriftliga källorna. Undersökningarna ger bevis för dess läge vid Korshamn på Björkö. Resultaten har publicerats i den internationella vetenskapliga tidskriften Archäologisches Korrespondenzblatt.

Form: Jonas Williamsson

Nya linjer: Spekulationer kring framtidens stad

Nya linjer: Spekulationer kring framtidens stad - utställning i samarbete med Arkitekturskolan KTH. Med avstamp i fyra olika platser utmed förlängningen av den blåa tunnelbanelinjen, har ett nittiotal studenter under hösten gestaltat lösningar för länets framtida planering. Samtal med Ann Legeby, Catharina Gabrielson, Erik Wingquist och Lars Fridén kl 17, invigning av Regina Kevius kl 18.

Foto: Stina Scott.

Slöjd som kommunikationsmedel

Den 13 december klockan 10.00 kommer Slöjd Stockholm tillsammans med nyanlända elever från Språkintroduktionsprogrammet vid Gustavsbergs gymnasium utöva gerillaslöjd vid Gustavsbergs gymnasium och Farstaborgs idrottsplats. Aktiviteten ingår som en del av projektet "Slöjd som kommunikationsmedel", vilket handlar om att använda slöjd som ett verktyg för kommunikation och inlärning av svenska.

Visa mer

Stockholms läns museum

Stockholms läns museum är museet på fickan. Vi berättar om spännande besöksmål, om länets konst, historia och byggnader. Om hur det är att leva här idag. Och det är länsinvånarna som är medskapare av innehållet. Besök oss på webben och i mobilen. Dela, gilla, bidra!

Vår vision är att vara det självklara kunskapsnavet för alla som bor här. Med kulturhistoria, kulturmiljö och konst vill vi genom nya perspektiv och sammanhang öka förståelsen för vår samtid och historia.

Stockholms läns museum är en del av Region Stockholm.

Stockholms läns museum

Region Stockholm Kulturförvaltningen, Box 38 204, Södermalmsallén 36. Plan 3.
100 64 Stockholm
Sverige