Gå direkt till innehåll

Ämnen: Humanistisk vetenskap

Välkommen till Finkarby. Foto: Eva Thelander/Nykvarns kommun.

Sverigefinska berättelser i Nykvarn – ny guide i appen Upptäck historien

Tillsammans med Nykvarns kommun har Stockholms läns museum tagit fram Sverigefinska berättelser som lanseras i appen Upptäck historien. Guiden som syftar till att synliggöra den sverigefinska kulturhistorien i Stockholms län lanserades förra året i Botkyrka, Haninge och Huddinge och och utökas nu med fler berättelser från Nykvarn.

Fyren i Landsort. Foto: Film Stockholm.

Svårtillgängliga platser i Stockholms län VR-filmas

Stockholms läns museum har i uppdrag att öka kännedomen om länet spännande kulturmiljöer. Genom att producera VR-filmer tillgängliggör museet platser som är svåra att besöka fysiskt. I samarbete med Film Stockholm och med stöd från Länsstyrelsen Stockholm har länsmuseet nu gjort två nya filmer i 360-grader. De handlar om Landsort i länets yttersta skärgård och tvätteriverksamheten på Södertörn.

Platsverkstan, del tre och fyra avslutar avsnitten om Barkarbygrävningen

Platsverkstan om Barkarbygrävningen - avsnitt tre och fyra

I vår podcast Platsverkstan fördjupar vi oss inom våra ämnen arkeologi, bebyggelse, konst, etnologi och slöjd. Det tredje avsnittet handlar om gravarna och det fjärde om Kalvshälla. I studion sitter Lars Andersson, arkeolog och Jonathan Lindström, arkeolog och flitig spanare i P1. Härmed avslutar vi den arkeologiska och historiska delen om Barkarby.

Platsverkstans andra avsnitt handlar om boplatsen i Kalvshälla

Platsverkstan - podcastavsnitt två om boplatsen

I vår nya podcast Platsverkstan vill vi fördjupa oss inom våra ämnen arkeologi, bebyggelse, konst, etnologi och slöjd. I det andra avsnittet funderar och samtalar Lars Andersson, arkeolog och Jonathan Lindström, arkeolog och flitig spanare i P1 vidare om sina minnen från Kalvshällagrävningen på 1990-talet. Detta avsnitt handlar om boplatsen.

Gravurna av östersjökeramik. Foto: Johan Runer

Reflektioner kring utgrävningen i Oppeby

Sedan den 24 april har Stockholms läns museums arkeologer undersökt ett gravfält från vikingatiden vid Oppeby. Anledningen till undersökningen har främst varit att nya fastigheter ska uppföras på marken och att kunskapen om gravfälten ska dokumenteras för framtiden. Johan Runer, doktor i arkeologi, reflekterar över fynden som hittills har hittats på platsen.

Foto: Bengt A Lundberg, RAÄ (CC)

Oppeby – vikingatida plats där hedniskt och kristet möts

Stockholms läns museums arkeologer kommer under perioden 24 april – 9 juni att undersöka ett gravfält från vikingatiden vid Oppeby. Anledningen är främst att nya fastigheter ska uppföras på marken och att kunskapen om gravfälten ska dokumenteras för framtiden. I samband med utgrävningen kommer våra arkeologer att hålla öppna och kostnadsfria visningar för allmänheten. Välkomna!

Den vikingatida gården sedd från norr. Rekonstruktionsteckning av Jacques Vincent.

Tidigare okänd stormannagård upptäckt på Birka

Med hjälp av georadar har forskare identifierat en tidigare okänd stormannagård på Birka. Gården kan ha tillhört en man vid namn Herigar som var kungens ställföreträdare på Birka och som omnämns i de skriftliga källorna. Undersökningarna ger bevis för dess läge vid Korshamn på Björkö. Resultaten har publicerats i den internationella vetenskapliga tidskriften Archäologisches Korrespondenzblatt.

Runstensfynd i Solna kyrka

Runstensfynd i Solna kyrka

Ett helt nytt unikt fynd är hittat. Arkeologen Lars Andersson berättar om när han och hans gamla kollegor upptäcker en runstensristning inmurad i Solna kyrka.

Stockholms läns museum

Stockholms läns museum är museet på fickan. Vi berättar om spännande besöksmål, om länets konst, historia och byggnader. Om hur det är att leva här idag. Och det är länsinvånarna som är medskapare av innehållet. Besök oss på webben och i mobilen. Dela, gilla, bidra!

Vår vision är att vara det självklara kunskapsnavet för alla som bor här. Med kulturhistoria, kulturmiljö och konst vill vi genom nya perspektiv och sammanhang öka förståelsen för vår samtid och historia.

Stockholms läns museum är en del av Region Stockholm.

Stockholms läns museum

Region Stockholm Kulturförvaltningen, Box 38 204, Södermalmsallén 36. Plan 3.
100 64 Stockholm
Sverige