Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Flashmob Kungens kurva den 7 december kl 12.00. Foto: Panorama UF

Stockholms läns museum kommer till Kungens kurva

Den 7:e december arrangerade Stockholms läns museum en flashmob tillsammans med koreografen Teresia Vigil Lundahl, Fryshusets gymnasium och Film Stockholm. Syftet med händelsen var att väcka nyfikenhet för museets närvaro på platsen under våren 2020. Museet kommer att samla in berättelser och minnen för att publicera dessa på vår webbplats som en dokumentation av platsen idag.

Edith Hammar och Johanna Minde. Foto: Collage, privat ägo.

2019 års stipendiater Jokkmokk:Johanna Minde och Edith Hammar

​För tredje året i rad arrangerar Slöjd Stockholm residensprogram för att främja slöjdfältet. 2019 års deltagare blir Johanna Minde (f. 1989) och Edith Hammar (f. 1990) som bjuds in att spendera oktober månad i Jokkmokk för utbyte med Samernas utbildningscentrum och slöjd som historia, kulturarv och experiment.

Karin Åman och Gunnel Ericsson är de två deltagarna till Plats för rotslöjd. Foto: Samuel Pettersson

2019 års stipendiater Umeå – Plats för rotslöjd: Gunnel Eriksson och Katarina Åman

De två deltagare som valts till residensprogrammet i Umeå 2019; Plats för rotslöjd är; mästerslöjdare Gunnel Ericsson, expert inom rotslöjd, och Karin Åman, adept inom ämnet som har valts ut. Slöjd Stockholms residensprogram i Umeå genomförs i samarbete med Länshemslöjdskonsulenterna i Västerbotten och Västerbottens museum. Slöjdresidensprogrammet är en del av en långsiktig utveckling.

Bildtext: Tynningö. Lupiner i backe upp mot hus. Foto: Mattias Ek.

The Big Bang och invasiva arter

Stockholms läns museums nya blogginlägg av etnologen Moa Beskow som handlar om allt från Big Bang till lupinernas invasion i våra trädgårdar.

#delaslöjd

Vi vill att fler delar med sig av sitt görande då det inspirerar andra att också göra med händerna! Vi tycker att allas slöjdande är intressant och vill uppmuntra fler att ta plats på nätet. Från och med den 19 september fram till den 15 december vill vi att ni fokuserar på temat #deladisktrasa. Alla har den, alla använder den. Skicka in bild på din disktrasa: ​hemslojd@stockholmslansmuseum.se

Upptäck konsten, ett samarbete med några av länets kommuner. Foto: Stockholms läns museum

Upptäck konsten - ny konstapp

Upptäck konsten är en konstapp som tagits fram i samarbete med sex av länets kommuner: Huddinge, Nacka, Solna, Täby, Värmdö och Upplands-Bro. Appen presenterar offentlig konst i dessa kommuner. Syftet är att fler kommuner ska delta i projektet och på så sätt fylla på fler verk i hela länet. Du laddar ner appen gratis i App Store eller Google Play.

Visa din selfie! Foto: Rana Ajalilee

Samling pågår - Visa din selfie!

Varför samlar museet fotografier? Fotografierna i museernas samlingar är idag en väsentlig del av vår historia och används ofta som källmaterial. För att samlingarna ska kunna berätta om oss alla måste de innehålla en mångfald av berättelser och perspektiv. Därför samlar vi både nya, digitala fotografier och äldre analoga fotografier. Nu startar vi insamlingen av Selfie som pågår till 19 sept.

Lissma herrgår. Foto: Alf Nordström.

Rysslägret I Lissma Del 2

Rysslägret vid Lissma herrgård utanför Huddinge öppnades 1942 för att inackordera sovjetryska krigsflyktingar som flytt kriget eller tysk fångenskap. Lägret stängdes i oktober 1946. De flesta av de intagna skickades tillbaka till Sovjet, men vissa lyckades stanna kvar i Sverige. Barackerna där de intagna bott revs och herrgården lämnades öde. Lyssna på del 2 av Rysslägret i Lissma.

Lissma herrgår. Foto: Alf Nordström.

Rysslägret i Lissma

Rysslägret vid Lissma herrgård utanför Huddinge öppnades 1942 för att inackordera sovjetryska krigsflyktingar som flytt kriget eller tysk fångenskap. Lägret stängdes i oktober 1946. Vilka var de som bodde på lägret, hur hamnade de där och vad vet vi om platsen idag? Producent: Munk med Sofia Nyblom som programledare.

Visa mer

Stockholms läns museum

Stockholms läns museum är museet på fickan. Vi berättar om spännande besöksmål, om länets konst, historia och byggnader. Om hur det är att leva här idag. Och det är länsinvånarna som är medskapare av innehållet. Besök oss på webben och i mobilen. Dela, gilla, bidra!

Vår vision är att vara det självklara kunskapsnavet för alla som bor här. Med kulturhistoria, kulturmiljö och konst vill vi genom nya perspektiv och sammanhang öka förståelsen för vår samtid och historia.

Stockholms läns museum är en del av Region Stockholm.

Stockholms läns museum

Region Stockholm Kulturförvaltningen, Box 38 204, Södermalmsallén 36. Plan 3.
100 64 Stockholm
Sverige