Pressmeddelande -
Museet på fickan!
Datum och plats: 19 September på Usine konferens,
Bourgogne Norra. Södermalms allén 36, 3 tr.
Tid: 15.00-16.30
OSA: registrator@stockholmslansmuseum.se senast den 13 september.
Välkommen till lansering av Museet på fickan 19 september 2019!
Stockholms läns museum är museet på fickan. Vi berättar om spännande besöksmål, om länets konst och historia, om slöjd och byggnader. Om hur det är att leva här idag. Och det är länsinvånarna som är medskapare av innehållet. Besök oss på webben och i mobilen. Dela, gilla, bidra!
Äntligen är vi redo att presentera vårt nya arbetssätt och vår omarbetade webbplats som bland annat erbjuder digitala stadsvandringar och utställningar, poddar och appar. Det finns en ny sökfunktion där du kan hitta spännande material ur våra samlingar, vi har uppdaterat och återlanserar nu Byggwebben som innehåller allt du behöver veta för att kunna ta hand om ditt gamla hus. I dagarna startar museet också en digital insamling av selfies som en del av dokumentationen Samtidsbild.
”Som museum arbetar vi med att samla och kurera fakta och att göra den tillgänglig. Vi ägnar oss också åt samtidsdokumentation och den digitala inriktningen möjliggör ett samskapande med våra målgrupper. Med våra databaser som grund förmedlar vi kunskap men framför allt så blir materialet tillgängligt för vem som helst, när som helst. Vi blir ett museum på fickan!”, säger Stockholms läns museums chef Annelie Kurttila.
I Stockholms läns museums verksamhet ingår två av Region Stockholms länskulturfunktioner. Stockholms läns museum och Slöjd Stockholm. Övriga länskulturfunktioner inom Region Stockholm är Film Stockholm, Dans i Stockholms stad och län, Regionbiblioteket och Länsmusiken.
Sedan 2018 är Stockholms läns museum uppdrag att vara:
- Ett digitalt museum med uppgift att samla, bearbeta och förmedla kunskaper om regionens kulturarv.
- En utåtriktad konsultativ expertinstitution gällande kulturmiljö-, kulturarvs-, musei- och hemslöjdsområdet.
"Ett museum på fickan – i landets museitätaste region. Det är en vision som våra politiker gett oss i uppdrag att arbeta med och det är jättespännande att vi nu är redo för release. Alltfler intresserar sig för kulturarvet som landskap, bebyggd miljö, stadsdelar eller föremål - och ser det som en resurs för samhällsutvecklingen, att vi kan lära av historien när vi tar oss an framtiden. Stockholms läns museum ska vara den där rösten som berikar upplevelsen men också den samlande noden för arbete med kulturarvsfrågor i norra Europas snabbaste växande region.”säger Eva Bergquist, kulturförvaltningens chef, Region Stockholm.
Nu finns museet överallt
Under 2018 lämnade vi våra publika lokaler i Sickla för att fokusera på vårt nya arbetssätt. Genom att inte ha publika lokaler blir vi mer rörliga och kan möta länsinvånarna där de befinner sig, till exempel i projektet Platsverkstan som i år har genomförts i Barkarbystaden och Flemingsberg. Det har bland annat resulterat i två digitala stadsvandringar i 360-teknik.
Kvinnokraft – en ny digital utställning
Genom tio porträtt av kvinnor från Stockholmsregionen vill vi ge exempel på vad kvinnor har åstadkommit genom historien. Det är kvinnor som har gjort storverk trots små möjligheter och hårda villkor. Det är kvinnor som har kämpat, skapat, agiterat utan att ge upp. Det är kvinnor som har förbättrat villkoren för andra kvinnor. Trots det nämns de sällan i historieböckerna. Webbutställningen är en bearbetning av vandringsutställningen Tusen år av kvinnokraft som pågår i Vallentuna kulturhus fram till 17 september.
Selfies-insamling
I samband med lanseringen startar vi en insamling av selfies från länets invånare eftersom det är en typisk företeelse i vår i tid. Vi använder vårt insamlingsverktyg Samtidsbild, som har utvecklats just för att samla digitala bilder, vilka annars riskerar att försvinna. Under hösten kommer vi att arrangera en diskussionskväll tillsammans med Stockholms kvinnohistoriska för att lyfta selfies ur olika perspektiv.
Stadsvandringar
Vi har tillsammans med Huddinge, Järfälla och Film Stockholm tagit fram två digitala stadsvandringar med 360-teknik. Besökaren kan på egen hand utforska de många olika lager som finns på dessa platser, lyssna till samtal och möta boende som berättar om sin livsmiljö.
Upptäck konsten – vår nya konstapp
Tillsammans med sex kommuner - Huddinge, Nacka, Solna, Täby, Upplands-Bro och Värmdö - har vi tagit fram appen Upptäck konsten som guidar oss till den offentliga konsten. Under specifika datum i höst kommer vi tillsammans med konstnärerna ha visningar av konsten i Täby, Upplands-Bro, Nacka och Solna. Mer information tid och plats för visningarna hittar du i vårt kalendarium.
Byggwebben
En av museets mest uppskattade verksamhet är Byggwebben som handlar om bebyggelse, renovering och lagstiftning inom byggområdet. Vi har nu uppdaterat materialet och kompletterat med information om stadsplaner.
Podd
Under det senaste året har vi producerat poddar med fokus på museets ämnesområden. Senast i raden är ett program om rysshärjningarna som ägde rum i Stockholms skärgård 1719. Vi kommer även att producera två nya avsnitt under hösten som tar upp rysslägret i Lisma i Huddinge.
Sökfunktionen
Vi presenterar nu en ny samsökfunktion till museets samlingar. Även bilder från de hembygdsföreningar som ingår i projektet Kollektivt kulturarv finns tillgängliga här. Här kan du också hitta byggnadsinventeringar från hela länet.
Dela slöjd
Att slöjda är något som många gör hemma, under en kurs eller på slöjdträffar tillsammans med andra. Vi uppmanar nu alla som vill att dela med sig av sitt skapande via nätet. Vi vill att fler delar med sig eftersom det inspirerar andra att också göra med händerna! Det kan vara allt från ett fotografi till en komplett arbetsbeskrivning. Vi kallar projektet #delaslöjd och första kampanjen pågår från den 19 september till och med 15 december.
OBS! Vår nya sida publiceras i samband med lanseringen den 19 september.
Kontaktpersoner på Stockholms läns museum :
Annelie Kurttila, länsmuseichef, 076-526 94 40, annelie.kurttila@stockholmslansmuseum.se
Lenita Gärde, kommunikationsansvarig, 076-526 94 24, lenita.garde@stockholmslansmuseum.se
Kontaktpersoner på Region Stockholm:
Eva Bergquist, förvaltningschef kulturförvaltningen Region Stockholm: eva.bergquist@sll.se
Carin Fahlén, press, kulturförvaltningen Region Stockholm, carin.fahlen@sll.se
Ämnen
Regioner
Vi är ett länsmuseum med fokus på hela Stockholms län. Vår vision är att vara det självklara kunskapsnavet för alla som bor här. Med kulturhistoria, kulturmiljö, konst och slöjd vill vi genom nya perspektiv och sammanhang öka förståelsen för vår samtid och historia.
Stockholms läns museum är mer än ett vanligt museum – vi arbetar med projekt, vandringsutställningar, program, kurser, workshoppar, uppsökande inom vår pedagogiska verksamhet, samt med kulturmiljöfrågor. Till skillnad från många andra museer har vi inga traditionella föremålssamlingar, däremot har vi en riklig skatt med bilder av dokumentär och insamlande karaktär.
Stockholms läns museum är sedan 2013 huvudman för Slöjd Stockholm. Stockholms läns museum och Slöjd Stockholm är två av sex länskulturfunktioner.