Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Ågesta kärnkraftverk, snart ett museum? Foto: Nisse Cronestrand, Tekniska museet

Kulturarv som skaver: Sista striden för Ågesta?

I våras började länsmuseet diskutera en speciell typ av kulturarv. Platser som inte är idylliska, vackra eller insmickrande. Kort och gott, vi pratade om ett kulturarv som skaver. Den 25 september hade vi en paneldebatt på ABF-huset som handlade om Ågesta kärnkraftverk. Här kommer några reflektioner av museichef Annelie Kurttila kring projektet Kulturarv som skaver och om Ågesta kärnkraftverk.

Foto: Katia Ibarra.

PLATS FÖR DET HANDGJORDA – ​Slöjd Stockholms residensprogram 2018

Slöjd Stockholms residensprogram 2018 har titeln Plats för det handgjorda och genomförs i samarbete med Etnografiska museet i Stockholm och Husby Konst & Hantverksförening. Under okt och nov kommer utövare med praktiker inriktade på slöjd och hantverk att utveckla experimentella projekt. I anslutning till projektet arrangeras en serie publika presentationer, samtal och möten, se kalendariet.

Bild: Paraden, ritad av Kod Arkitekter, foto Måns Berg

Byggstenarna – Platsverkstan i Barkarbystaden

I Platsverkstan fördjupar vi oss inom ämnena arkeologi, bebyggelse, konst, etnologi och slöjd. I detta avsnitt som utgår från Barkarbystaden har Maja Willén stämt träff med stadsträdgårdsmästare Kerstin Sköld och Åsa Kallstenius från Kod Arkitekter för att prata om hur visionen blir till stad, god livsmiljö och bostäder.

Strukturplan över Barkarbystaden. Järfälla kommun.

Visionerna - Platsverkstan i Barkarbystaden, avsnitt sex

I Platsverkstan fördjupar vi oss inom ämnena arkeologi, bebyggelse, konst, etnologi och slöjd. Detta avsnitt handlar om visionerna och visionärerna. Under ledning av Maja Willén samtalar Claes Thunblad, kommunstyrelsens ordförande, Anders Berg, stadsarkitekt, Toni Chmielewski, projektchef Barkarbystaden och Cecilia Lindahl, regionplanerare vid Stockholms läns landsting om visionen om staden.

Platsverkstans femte avsnitt spelades in i Biblioteket. Foto: Moa Beskow

Nytt avsnitt av Platsverkstan – Barkarbystaden

I vår podcast Platsverkstan vill vi fördjupa oss inom våra ämnen arkeologi, bebyggelse, konst, etnologi och slöjd. Det femte avsnittet handlar om Barkarbystadens stadsplanering och livsmiljö just nu. Museets etnolog Moa Beskow samtalar med tre personer boende i och i närheten av området. Hur ser de på Barkarbystadens tillkomst, framtid och utveckling?

Platsverkstan, del tre och fyra avslutar avsnitten om Barkarbygrävningen

Platsverkstan om Barkarbygrävningen - avsnitt tre och fyra

I vår podcast Platsverkstan fördjupar vi oss inom våra ämnen arkeologi, bebyggelse, konst, etnologi och slöjd. Det tredje avsnittet handlar om gravarna och det fjärde om Kalvshälla. I studion sitter Lars Andersson, arkeolog och Jonathan Lindström, arkeolog och flitig spanare i P1. Härmed avslutar vi den arkeologiska och historiska delen om Barkarby.

Platsverkstans andra avsnitt handlar om boplatsen i Kalvshälla

Platsverkstan - podcastavsnitt två om boplatsen

I vår nya podcast Platsverkstan vill vi fördjupa oss inom våra ämnen arkeologi, bebyggelse, konst, etnologi och slöjd. I det andra avsnittet funderar och samtalar Lars Andersson, arkeolog och Jonathan Lindström, arkeolog och flitig spanare i P1 vidare om sina minnen från Kalvshällagrävningen på 1990-talet. Detta avsnitt handlar om boplatsen.

Collage: Lars Fridén

Upprop! 1000 år av kvinnokraft

Sommaren 2019 öppnar utställningen "1000 år av kvinnokraft". Projektet är ett samarbete mellan Stockholms läns museum och Vallentuna kommun och ska resultera i en utställning om och med länets kvinnor. Museet behöver hjälp med förslag och bidrag från allmänheten. Därför gör vi nu ett upprop! Förslag och bidrag kan skickas in på: kvinnokraft@stockholmslansmuseum.se senast den 1 sept 2018.

Vår podcast är som Länsmuseet i koncentrat; Mångfacetterat, kunnigt och nyfiket.

Platsverkstan – Ny podcast från Stockholms läns museum

I vår nya podcast Platsverkstan vill vi fördjupa oss inom våra ämnen arkeologi, bebyggelse, konst, etnologi och slöjd. I premiäravsnittet funderar och samtalar Lars Andersson, arkeolog och Jonathan Lindström, arkeolog och flitig spanare i P1 om sina minnen från Kalvshällagrävningen på 1990-talet.

Köp din biljett på slojdfestival.se

Trä, folk och verktyg - Slöjdfestivalen i Alby fortsätter

Slöjd Stockholm och Subtopia anordnar Trä, folk och verktyg i Alby på Subtopia för andra året i rad. Nu är succén tillbaka den 15-16 september 2018 med minst lika spännande innehåll. Du kan välja mellan prova-på, demonstrationer, workshoppar, föreläsningar och även ett verktygsloppis kommer att finnas på plats. Gå in på slojdfestival.se så kan du köpa biljett och läsa mer om evenemanget.

Konstnären Anne Low har utställning på Sorunda Folkets Hus. Foto: Anne Low

Utställning med konstnär Anne Low på Sorunda Folkets Hus

​Sorundas kulturarv möter samtidskonsten i Anne Lows utställning som öppnar på Folkets Hus i Sorunda lördag 14 april. Ett samarbete mellan Sorunda Hembygdsförening, Hemslöjdsföreningen, Folkets Hus, Stockholms läns museum och Tensta konsthall.

Annelie Kurttila blir från och med 1 juni ny länsmuseichef. Foto: Lenita Gärde

Flytt och ny organisation på Stockholms läns museum

Stockholms läns museum genomför ett antal förändringar under 2018 för att bli en ännu bättre resurs för länets invånare. Vi flyttar från Sickla till Flemingsberg och verksamhetslokaler för Slöjd Stockholm kommer att färdigställas under våren. I samband med omorganisation kommer antalet chefer minska och museichef Christer Falk lämnar museet. Från 1 juni blir Annelie Kurttila ny länsmuseichef.

Visa mer

Stockholms läns museum

Stockholms läns museum är museet på fickan. Vi berättar om spännande besöksmål, om länets konst, historia och byggnader. Om hur det är att leva här idag. Och det är länsinvånarna som är medskapare av innehållet. Besök oss på webben och i mobilen. Dela, gilla, bidra!

Vår vision är att vara det självklara kunskapsnavet för alla som bor här. Med kulturhistoria, kulturmiljö och konst vill vi genom nya perspektiv och sammanhang öka förståelsen för vår samtid och historia.

Stockholms läns museum är en del av Region Stockholm.

Stockholms läns museum

Region Stockholm Kulturförvaltningen, Box 38 204, Södermalmsallén 36. Plan 3.
100 64 Stockholm
Sverige