Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Visa din selfie! Foto: Rana Ajalilee

Samling pågår - Visa din selfie!

Varför samlar museet fotografier? Fotografierna i museernas samlingar är idag en väsentlig del av vår historia och används ofta som källmaterial. För att samlingarna ska kunna berätta om oss alla måste de innehålla en mångfald av berättelser och perspektiv. Därför samlar vi både nya, digitala fotografier och äldre analoga fotografier. Nu startar vi insamlingen av Selfie som pågår till 19 sept.

Lissma herrgår. Foto: Alf Nordström.

Rysslägret I Lissma Del 2

Rysslägret vid Lissma herrgård utanför Huddinge öppnades 1942 för att inackordera sovjetryska krigsflyktingar som flytt kriget eller tysk fångenskap. Lägret stängdes i oktober 1946. De flesta av de intagna skickades tillbaka till Sovjet, men vissa lyckades stanna kvar i Sverige. Barackerna där de intagna bott revs och herrgården lämnades öde. Lyssna på del 2 av Rysslägret i Lissma.

Lissma herrgår. Foto: Alf Nordström.

Rysslägret i Lissma

Rysslägret vid Lissma herrgård utanför Huddinge öppnades 1942 för att inackordera sovjetryska krigsflyktingar som flytt kriget eller tysk fångenskap. Lägret stängdes i oktober 1946. Vilka var de som bodde på lägret, hur hamnade de där och vad vet vi om platsen idag? Producent: Munk med Sofia Nyblom som programledare.

Stockholms läns museum är museet på fickan. Form: Daniela Juvall.

Museet på fickan!

Stockholms läns museum är museet på fickan. Vi berättar om spännande besöksmål, om länets konst och historia, om slöjd och byggnader. Om hur det är att leva här idag. Och det är länsinvånarna som är medskapare av innehållet. Besök oss på webben och i mobilen. Dela, gilla, bidra! Mellan 15.00-16.30 på kulturförvaltningen Region Stockholm presenterar vi museets nya inriktning.

Ruin från Sundby säteri (Ornö), som brändes av ryssarna 1719. Foto: Anna Ulfstrand.

Samtal om rysshärjningarna 1719: Minnen, lämningar och sägner

Från 11 juli till mitten av augusti 1719 terroriserade en rysk flotta med 25 000 soldater och 250 skepp Stockholms skärgård och svenska ostkusten.Vi uppmärksammar händelsen genom att publicera en podd där författarna Gunnar Lind och Irene Kimanius samtalar om minnen, lämningar och sägner. Programledare och producent är Sofia Nyblom på Munck Stockholm.

Utställningen Tusen år av kvinnokraft invigs den 11 juni, 19–21. Illustration: Linnéa Teljas-Puranen.

Tusen år av kvinnokraft – en utställning som vill vidga och komplettera Stockholms läns historia

Tusen år av kvinnokraft är en vandringsutställning med start i Vallentuna Kulturhus. Vi uppmärksammar kvinnor som har påverkat och satt spår, men vi lyfter också kvinnors berättelser om det gemensamma, vardagliga och alldagliga. Vi tror att dessa berättelser handlar om och talar till oss alla. Lina Thomsgård och Sofia Embrén från Stockholms Kvinnohistoriska invigningstalar den 11 juni kl 19.00.

Byggnadsvårdsmässan 2018. Foto: Solvalla.

Svenska Byggnadsvårdsmässan – Ny partner till Stockholms läns museum

Stockholms läns museum medverkar under Svenska Byggnadsvårdsmässan 2019 den 7–8 september. Byggnadsvård, slöjd och hantverk är grenar av samma träd. Vårt uppdrag är att främja utvecklingen inom området på olika sätt och därför är samarbetet med Svenska Byggnadsvårdsmässan ett naturligt steg för oss. Läs mer på https://www.svenskabyggnadsvardsmassan.se/

Spinnrocka loss!

Slöjd Stockholm och Skansen arrangerar varje år en spinntävling på spinnrock eller slända. Alla som är intresserade kan vara med. Deltagarna tar med kardor eller ullkammar, slända eller spinnrock. Sista anmälningsdag till tävlingen är den 20 maj. Tävlingen äger rum den 25 augusti i Bragehallen på Skansen 10-14.

Foto: Huge bostäder

Flemingsberg – visionerna

Platsverkstan tar denna gång upp visionerna kring det nya Flemingsberg. Gäster är Malin Danielsson, kommunalråd i Huddinge kommun, Charlotte Persson, chef för Huddinge kommuns strategiska sektion samt Cecilia Lindahl, regionplanerare på Landstinget. Moa Beskow, etnolog vid Stockholms läns museum leder samtalet och ber gästerna att konkretisera visionerna.

Visa mer

Stockholms läns museum

Stockholms läns museum är museet på fickan. Vi berättar om spännande besöksmål, om länets konst, historia och byggnader. Om hur det är att leva här idag. Och det är länsinvånarna som är medskapare av innehållet. Besök oss på webben och i mobilen. Dela, gilla, bidra!

Vår vision är att vara det självklara kunskapsnavet för alla som bor här. Med kulturhistoria, kulturmiljö och konst vill vi genom nya perspektiv och sammanhang öka förståelsen för vår samtid och historia.

Stockholms läns museum är en del av Region Stockholm.

Stockholms läns museum

Region Stockholm Kulturförvaltningen, Box 38 204, Södermalmsallén 36. Plan 3.
100 64 Stockholm
Sverige