Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Väsjön. Foto: Richard Grönwall, Stockholms läns museum

Väsjön revisited

Stockholms läns museum har i uppdrag att utföra arkeologiska utgrävningar och utredningar. Ofta kommer uppdragen i samband med att ny bebyggelse ska utföras. Här berättar Richard Grönwall som är enhetschef för uppdragsverksamheten på Stockholms läns museum om ett projekt som han och kulturgeografen Stefan Höglin genomförde för tio år sedan. Vårt kulturlandskap förändras ständigt över tid.

Att spränga fornlämningar

Att spränga fornlämningar

Fornlämningarna och kulturlandskapet kan ses som ett arkiv där människors liv och aktiviteter finns kvar. I materialet ryms en oändlig mängd berättelser om liv och död, om kärlek och krig och om arbete och fritid. Därför är det viktigt att vi alla värnar om att inte förstöra det. Anna Östling, arkeolog på länsmuseet förklarar sin syn på saken i detta blogginlägg.

Situation hembygd del 3. Vidgad syn på hembygdsföreningarna

Situation hembygd del 3. Vidgad syn på hembygdsföreningarna

Från och med den 1 mars fram till den 22 maj visas den tredje och sista delen av utställningen Situation hembygd. Den här gången fokuserar vi på hembygdsrörelsen. För att visa på vad rörelsen kan vara och stå för, presenterar Stockholms läns museum fyra sinsemellan mycket olika hembygdsföreningar.

Runstensfynd i Solna kyrka

Runstensfynd i Solna kyrka

Ett helt nytt unikt fynd är hittat. Arkeologen Lars Andersson berättar om när han och hans gamla kollegor upptäcker en runstensristning inmurad i Solna kyrka.

Slöjd för asylsökande

Slöjd för asylsökande

Slöjd Stockholm är en av sex länskulturfunktioner som har fått särskilda projektpengar av Kulturförvaltningen i Stockholm. Syftet är att i samarbete med studieförbundet Ibn Rushd använda slöjd och hantverk som metod för att skapa goda samtal, samtidigt som detta blir ett kreativt avbrott för de asylsökande.

Unikt arkeologiskt fynd i Ursvik

Unikt arkeologiskt fynd i Ursvik

Stockholms läns museum har hittat fem unika gravar i Ursvik, Sundbyberg, som med stor sannolikhet härstammar från järnåldern. Tack vare fynden som hittats, bland annat ett miniatyrhorn i brons och ett spänne som användes för att hålla ihop kläder, kan arkeologerna datera graven till 400-550 år efter Kristus. Rapport kommer efter årsskiftet.

Tensta museum: Fortsättning på Stockholms läns museum

Tensta museum: Fortsättning på Stockholms läns museum

Mellan 8 dec och 26 feb 2016 visas Tensta museum: Fortsättning på Stockholms läns museum. Projektet som ingår i utställning Situation hembygd är en fortsättning av utställningen Tensta museum: Rapporter från det nya Sverige som visades på Tensta konsthall under hösten 2013 och våren 2014. Nu visas ett urval av alla de projekt som producerats inom projektet Tensta museum.

Christer Falk – Ny chef för Stockholms läns museum

Christer Falk – Ny chef för Stockholms läns museum

Styrelsen vid Stockholms läns museum presenterade igår eftermiddag museets nya chef, Christer Falk. Han kommer närmast från Kultur- och fritidsförvaltningen i Sundsvall där han arbetar som direktör. Men han har även erfarenhet som kulturchef i Huddinge och Täby kommun, samt som skolledare vid Fryshuset. Christer Falk tillträder som chef i mars 2016.

Där nattglim öppnar sin krona   – en ljudguide om landskapet mellan Bög och   Väsby

Där nattglim öppnar sin krona – en ljudguide om landskapet mellan Bög och Väsby

​Att besöka landskapet är som att färdas bakåt i tiden! Här brukas fortfarande jorden på gammalt vis och besökaren kan uppleva hur jordbrukslandskapet såg ut förr med små åkerlappar, hamlade träd och betade hagar. Här finns även växter som är knutna till det ålderdomliga landskapet – nattglim är en av dem. Lyssna gärna på berättelserna och lär dig mer om landskapets historia och skönhet.

Arkeologiska undersökningar vid Uddby kvarn, Tyresö

Arkeologiska undersökningar vid Uddby kvarn, Tyresö

Stockholms läns museums arkeologer har varit på plats vid Uddby kvarn i Tyresö. Kvarnen brann ned till grunden 1895, men ända sedan medeltiden har det funnits en kvarnindustri på plats. Efter att ha undersökt platsen vid flertal tillfällen sedan 2014 finns nu ett mycket intressant material som kommer sammanställas i en rapport under vintern.

Kul med ull i Folkets Hus Kallhäll

Kul med ull i Folkets Hus Kallhäll

Lördagen den 7 november kan alla som är intresserade av ull samlas för att under en heldag lära sig mer om ull. Programmet består av en föreläsning av experten Alan Waller, en genomgång om vad olika sorters ull kan användas till och under dagens andra hälft får kursdeltagarna pröva på att spinna ull och träffa länets producenter som har med sig produkter till försäljning.

Utställningen Situation hembygd, 10 oktober - 22 maj. Pressvisning den 8 oktober kl. 9.00

Utställningen Situation hembygd, 10 oktober - 22 maj. Pressvisning den 8 oktober kl. 9.00

Situation hembygd är en utställning som vrider och vänder på vår gemensamma hembygd. Vad rymmer begreppet för föreställningar om vilka vi är och var vi hör hemma? Genom att teckna en bild av ordets historiska ursprung och samtidigt bjuda in konstnärer, hembygdsföreningar och slöjdare vill vi tillsammans med museets besökare laborera med dess samtida och framtida innebörd.

Visa mer

Stockholms läns museum

Stockholms läns museum är museet på fickan. Vi berättar om spännande besöksmål, om länets konst, historia och byggnader. Om hur det är att leva här idag. Och det är länsinvånarna som är medskapare av innehållet. Besök oss på webben och i mobilen. Dela, gilla, bidra!

Vår vision är att vara det självklara kunskapsnavet för alla som bor här. Med kulturhistoria, kulturmiljö och konst vill vi genom nya perspektiv och sammanhang öka förståelsen för vår samtid och historia.

Stockholms läns museum är en del av Region Stockholm.

Stockholms läns museum

Region Stockholm Kulturförvaltningen, Box 38 204, Södermalmsallén 36. Plan 3.
100 64 Stockholm
Sverige