Gå direkt till innehåll

Ämnen: Industri, tillverkning

Stora Vikas cementfabrik filmad med 360-gradersteknik och drönare. Foto: Stockholms läns museum.

Upplevelse av svårtillgängliga platser i 360-gradersteknik

Stockholms läns museum lanserar två unika 360-gradersfilmer som har producerats tillsammans med Film Stockholm med stöd av Länsstyrelsen Stockholm. Projektet handlar om att kunna besöka svårtillgängliga platser i länet. Först ut är Sicklas provgruva i Nacka kommun och Stora Vikas gamla cementfabrik i Nynäshamns kommun. Filmerna går att titta på på museets hemsida och på deras Youtubekanal.

Havrekvarnen (hus 17) är ritad av KF genom Arthur von Schmalensee och uppfördes 1928. Foto: Elisabeth Boogh.

Ny arkitektur i gammal stil?

I detta blogginlägg diskuterar bebyggelseantikvarie och fil dr Stina Hagelqvist och länsmuseichef Annelie Kurttila frågan kring ny arkitektur i gammal stil. Frågan är komplex och har inga enkla svar. I en del fall är det relativt oproblematiskt att ge byggnader en stilhistorisk dräkt, men i andra är det kontroversiellt.

Edith Hammar och Johanna Minde. Foto: Collage, privat ägo.

2019 års stipendiater Jokkmokk:Johanna Minde och Edith Hammar

​För tredje året i rad arrangerar Slöjd Stockholm residensprogram för att främja slöjdfältet. 2019 års deltagare blir Johanna Minde (f. 1989) och Edith Hammar (f. 1990) som bjuds in att spendera oktober månad i Jokkmokk för utbyte med Samernas utbildningscentrum och slöjd som historia, kulturarv och experiment.

#delaslöjd

Vi vill att fler delar med sig av sitt görande då det inspirerar andra att också göra med händerna! Vi tycker att allas slöjdande är intressant och vill uppmuntra fler att ta plats på nätet. Från och med den 19 september fram till den 15 december vill vi att ni fokuserar på temat #deladisktrasa. Alla har den, alla använder den. Skicka in bild på din disktrasa: ​hemslojd@stockholmslansmuseum.se

Konstnären Anne Low har utställning på Sorunda Folkets Hus. Foto: Anne Low

Utställning med konstnär Anne Low på Sorunda Folkets Hus

​Sorundas kulturarv möter samtidskonsten i Anne Lows utställning som öppnar på Folkets Hus i Sorunda lördag 14 april. Ett samarbete mellan Sorunda Hembygdsförening, Hemslöjdsföreningen, Folkets Hus, Stockholms läns museum och Tensta konsthall.

Andreas Sohlberg, chef på Slöjd Stockholm som är en del av Stockholms läns museum. Foto: Jenny Bergensten.

​Nytt samarbete mellan Slöjd Stockholm och Studieförbundet Vuxenskolan

Under 2018 inleder Studieförbundet Vuxenskolan och Slöjd Stockholm ett helt nytt samarbete. Båda organisationerna har ett stort utbud av kurser inom hantverksområdet. Ambitionen är att gemensamt förstärka slöjden inom folkbildningen, att öka utbudet av slöjdkurser samt att nå ut ännu bredare än idag.

Form: Lenita Gärde, foto: Olle Norling

Tuskaft - den enkla vävtekniken

27 april - 3 september visas utställningen "Tuskaft - den enkla vävtekniken" på Stockholms läns museum. Utställningen uppmärksammar tekniken tuskaft som förmodligen är den äldsta och enklaste vävtekniken genom tiderna. Det som visas är 57 vävar med måtten 40x40 centimeter som inkommit från vävare i Stockholms, Upplands och Sörmlands län.

Form: Johanna Eklöv

Stockholms första träslöjdsfestival går loss i Alby

Den 12–14 maj arrangerar Slöjd Stockholm i samarbete med Subtopia den första träslöjdsfestivalen någonsin i huvudstadsregionen. Trä, folk och verktyg som festivalen heter, riktar sig till alla åldrar pågår under tre dagar och blir en mötesplats för slöjd- och snickerinyfikna från hela landet. Men festivalen är för alla oavsett tidigare erfarenheter.

Foto: Stina Scott.

Slöjd som kommunikationsmedel

Den 13 december klockan 10.00 kommer Slöjd Stockholm tillsammans med nyanlända elever från Språkintroduktionsprogrammet vid Gustavsbergs gymnasium utöva gerillaslöjd vid Gustavsbergs gymnasium och Farstaborgs idrottsplats. Aktiviteten ingår som en del av projektet "Slöjd som kommunikationsmedel", vilket handlar om att använda slöjd som ett verktyg för kommunikation och inlärning av svenska.

Foto: Lisa Fält resp. Jonatan Malm

Nytt residensprogram för slöjd

Stockholms läns museum och Slöjd Stockholm utvecklar just nu en ny publik plattform för att lyfta fram och diskutera slöjden som en konstnärlig inriktad praktik. Nu har Jonatan Malm, slöjdare och skribent och Lisa Fält, konstnär och konsthantverkare valts ut att bli de första residenspiloterna.

Spinnrocka loss!

Spinnrocka loss!

För första gången anordnar Slöjd Stockholm tillsammans med Skansen en tävling i att spinna ull. Tävlingen äger rum den 21 augusti med start kl 12 och avslut kl 15. Tävlingen är uppdelad i två klasser. En i slända och en i spinnrock. Platsen är Bragehallen på Skansen. Tävlingsdeltagarna kommer både från Stockholms län och från andra delar av Sverige.

Kul med ull i Folkets Hus Kallhäll

Kul med ull i Folkets Hus Kallhäll

Lördagen den 7 november kan alla som är intresserade av ull samlas för att under en heldag lära sig mer om ull. Programmet består av en föreläsning av experten Alan Waller, en genomgång om vad olika sorters ull kan användas till och under dagens andra hälft får kursdeltagarna pröva på att spinna ull och träffa länets producenter som har med sig produkter till försäljning.

Stockholms läns museum

Stockholms läns museum är museet på fickan. Vi berättar om spännande besöksmål, om länets konst, historia och byggnader. Om hur det är att leva här idag. Och det är länsinvånarna som är medskapare av innehållet. Besök oss på webben och i mobilen. Dela, gilla, bidra!

Vår vision är att vara det självklara kunskapsnavet för alla som bor här. Med kulturhistoria, kulturmiljö och konst vill vi genom nya perspektiv och sammanhang öka förståelsen för vår samtid och historia.

Stockholms läns museum är en del av Region Stockholm.

Stockholms läns museum

Region Stockholm Kulturförvaltningen, Box 38 204, Södermalmsallén 36. Plan 3.
100 64 Stockholm
Sverige