Slöjd Stockholm

Nytt avsnitt av Platsverkstan – Barkarbystaden

Nyheter   •   Aug 08, 2018 10:05 CEST

I vår podcast Platsverkstan vill vi fördjupa oss inom våra ämnen arkeologi, bebyggelse, konst, etnologi och slöjd. Det femte avsnittet handlar om Barkarbystadens stadsplanering och livsmiljö just nu. Museets etnolog Moa Beskow samtalar med tre personer boende i och i närheten av området. Hur ser de på Barkarbystadens tillkomst, framtid och utveckling?

Platsverkstan om Barkarbygrävningen - avsnitt tre och fyra

Nyheter   •   Jul 18, 2018 09:41 CEST

I vår podcast Platsverkstan fördjupar vi oss inom våra ämnen arkeologi, bebyggelse, konst, etnologi och slöjd. Det tredje avsnittet handlar om gravarna och det fjärde om Kalvshälla. I studion sitter Lars Andersson, arkeolog och Jonathan Lindström, arkeolog och flitig spanare i P1. Härmed avslutar vi den arkeologiska och historiska delen om Barkarby.

Platsverkstan - podcastavsnitt två om boplatsen

Nyheter   •   Jul 05, 2018 13:00 CEST

I vår nya podcast Platsverkstan vill vi fördjupa oss inom våra ämnen arkeologi, bebyggelse, konst, etnologi och slöjd. I det andra avsnittet funderar och samtalar Lars Andersson, arkeolog och Jonathan Lindström, arkeolog och flitig spanare i P1 vidare om sina minnen från Kalvshällagrävningen på 1990-talet. Detta avsnitt handlar om boplatsen.

Trä, folk och verktyg - Slöjdfestivalen i Alby fortsätter

Nyheter   •   Jun 01, 2018 13:00 CEST

Slöjd Stockholm och Subtopia anordnar Trä, folk och verktyg i Alby på Subtopia för andra året i rad. Nu är succén tillbaka den 15-16 september 2018 med minst lika spännande innehåll. Du kan välja mellan prova-på, demonstrationer, workshoppar, föreläsningar och även ett verktygsloppis kommer att finnas på plats. Gå in på slojdfestival.se så kan du köpa biljett och läsa mer om evenemanget.

Slöjd för asylsökande

Nyheter   •   Dec 18, 2015 09:00 CET

Slöjd Stockholm är en av sex länskulturfunktioner som har fått särskilda projektpengar av Kulturförvaltningen i Stockholm. Syftet är att i samarbete med studieförbundet Ibn Rushd använda slöjd och hantverk som metod för att skapa goda samtal, samtidigt som detta blir ett kreativt avbrott för de asylsökande.

Där nattglim öppnar sin krona   – en ljudguide om landskapet mellan Bög och   Väsby

Där nattglim öppnar sin krona – en ljudguide om landskapet mellan Bög och Väsby

Nyheter   •   Nov 17, 2015 14:58 CET

​Att besöka landskapet är som att färdas bakåt i tiden! Här brukas fortfarande jorden på gammalt vis och besökaren kan uppleva hur jordbrukslandskapet såg ut förr med små åkerlappar, hamlade träd och betade hagar. Här finns även växter som är knutna till det ålderdomliga landskapet – nattglim är en av dem. Lyssna gärna på berättelserna och lär dig mer om landskapets historia och skönhet.

Arkeologiska undersökningar vid Uddby kvarn, Tyresö

Nyheter   •   Nov 17, 2015 14:57 CET

Stockholms läns museums arkeologer har varit på plats vid Uddby kvarn i Tyresö. Kvarnen brann ned till grunden 1895, men ända sedan medeltiden har det funnits en kvarnindustri på plats. Efter att ha undersökt platsen vid flertal tillfällen sedan 2014 finns nu ett mycket intressant material som kommer sammanställas i en rapport under vintern.

Tillgängligt landskap åt alla - Upplev landskapet genom   människors berättelser

Tillgängligt landskap åt alla - Upplev landskapet genom människors berättelser

Nyheter   •   Okt 02, 2015 08:59 CEST

Ljudguiderna tar dig med på en vandring genom tid och rum. De låter dig träffa några av de människor som levde sina liv i svunnen tid.