Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Ingrid Backan, bibliotekarie från Biblioteken i Sollentuna och Stella Waldenström, insamlingsassistent på Stockholms läns museum. Foto: Veronica Andersson.

Tävla med din bild från Sollentuna

Vad kommer framtidens människor att minnas från vardagen i Sollentuna år 2022? Nu har du chansen att vara med och påverka bilden av Sollentuna. Stockholms läns museum och Biblioteken i Sollentuna utlyser en gemensam fototävling som innebär att du från och med den 11 april kan ladda upp dina bästa bilder med hashtag #sollentuna i länsmuseets app Samtidsbild. Ladda upp bilderna på samtidsbild.se

Den 26 mars gästar Stockholms läns museum Haninge kulturhus, programpunkter och aktiviteter hela dagen. Foto: Thorsten Nilsson.

Haninge: från forntid till framtid – en fullspäckad dag i Haninge kulturhus

Lördagen den 26 mars kommer Stockholms läns museum till Haninge kulturhus. Vi finns på plats hela dagen mellan klockan 11-16 och bjuder på ett program tillsammans med Haninge kommun. Det blir föreläsningar och stadsvandringar, du får veta mer om Haninges kulturmiljö, om stadsutveckling, arkeologi, konst, historia och om en dansfilm som spelas in i Brandbergen med mycket mer.

Distansundervisning pga corona. Foto: Jennie Lundin.

I coronatider – två år i en pandemi

Det är nu exakt två år sedan som Folkhälsomyndigheten rekommenderade alla att jobba hemifrån om det var möjligt. I och med denna unika händelse uppmanade vi länsinvånarna att ladda upp bilder från sin vardag och även skriva ner sina berättelser kring detta. Nu kan du se ett urval av de bilder och berättelser vi fått in: https://stockholmslansmuseum.se/samlingar/samling-pagar/i-coronatider/

Vykort från Skogås. Okänd fotograf i Huddinge kommuns arkiv.

Sverigefinska berättelser – ny guide i appen Upptäck historien

I samband med firandet av sverigefinnarnas dag den 24 februari lanserar Stockholms läns museum guiden Sverigefinska berättelser. Guiden som ingår i appen Upptäck historien, utgår från ett antal platser i Botkyrka, Haninge och Huddinge där det sverigefinska kultur. Här kan du både hitta berättelser och arkivmaterial från de tre kommunernas arkiv.

Fyren i Landsort. Foto: Film Stockholm.

Svårtillgängliga platser i Stockholms län VR-filmas

Stockholms läns museum har i uppdrag att öka kännedomen om länet spännande kulturmiljöer. Genom att producera VR-filmer tillgängliggör museet platser som är svåra att besöka fysiskt. I samarbete med Film Stockholm och med stöd från Länsstyrelsen Stockholm har länsmuseet nu gjort två nya filmer i 360-grader. De handlar om Landsort i länets yttersta skärgård och tvätteriverksamheten på Södertörn.

Några av alla bidrag i tävlingen. Foto: Jorgest Farruku, Elnaz Zeighami, Nicole Goufas.

Vardagen i Fisksätra – tävlingen avgjord

Mellan den 3:e och 31 december visas ett urval av de bilder som har laddats upp i fototävlingen om vardagen i Fisksätra. Arrangörer är Stockholms läns museum och Fisksätra bibliotek. Personerna har uppmuntrats att ladda upp sina vardagsbilder med taggen #fisksätra i museets app Samtidsbild. Totalt har museet nu fått in 445 fotografier av 57 nya användare. Vernissage och prisutdelning; 3 december.

Ny guide om Slotts- och herrgårdsmijlöer i appen Upptäck historien. Här Sturehovs slott i Botykyrka kommun. Foto: Jenny Bergensten.

Hitta till länets slotts- och herrgårdsmiljöer via appen Upptäck historien

Förra året lanserades appen Upptäck historien och nu ett år efter 2021, i oktober månad, kompletteras guiden med ytterligare ett spår som heter Slotts- och herrgårdsmiljöer. Till en början kommer fyra slott att presenteras. Det är slotten vid Sturehov, Tyresö, Nynäs och Årsta. I samband med lanseringen kommer det arrangeras en visning av Sturehovs slott

Fotokollage från bilder uppladdade i appen Samtidsbild. Foto: Eira Nordström Källström, Barbro Nyström, Lennart Nilsson, Abdullatif Kanani, Malin Lindgren.

Tävla med din bild från Fisksätra

Var med och påverka bilden av Fisksätra. Stockholms läns museum och Fisksätra bibliotek utlyser en gemensam fototävling som innebär att du från och med den 27 september kan ladda upp dina bästa bilder med hashtag #fisksätra i lStockholms läns museums app Samtidsbild. Vinnarna och ett urval av de uppladdade bidragen presenteras sedan i en fotoutställning den 3 december i Fisksätra bibliotek.

Bild på Food trucks som är en del av alla berättelser som finns med i Kungens kurva stories. Foto: Elisabeth Boogh

Kungens kurva stories – Om en plats i förändring

Den 17 september lanserar Stockholms läns museum Kungens kurva stories. Platsen har dokumenterats sedan 2019 och nu kan du ta del av berättelserna härifrån direkt i din mobil. Du möter människor som verkar här, deras minnen och tankar om framtiden. Du kan ta del av Kungens kurva stories mellan 17 september 2021 och 16 januari 2022. Gå in på museets webbsida och ta del av en plats i förändring.

Stockholm Art Trail pågår mellan 1 september och 31 oktober 2021.

Stockholm Art Trail visar vägen till länets konsthallar

Med Stockholm Art Trail vill Stockholms läns museum locka konstpubliken till länets konsthallar. Startskottet går den 1 september. Detta är ett sätt att sprida kunskap om en del av all den fantastiska kultur som finns i länet. På webbsidan stockholmarttrail.se finns de medverkande konsthallarnas utställningar presenterade.

Konstverket Mantis av konstnären Daniel Zalewski.  Ett konstverk som omnämns i appen Upptäck konsten. Foto: Rebecka Walan.

Lansering av konstapp i Södertälje

Nu släpper Stockholms läns museum tillsammans med Södertälje kommun en ny guide i appen Upptäck konsten. En app som gör det möjligt att få veta mer om den offentliga konsten i Södertälje och även i Huddinge, Nacka, Upplands-Bro, Solna, Täby, Värmdö, Lidingö och Österåker. Här kan du enkelt ta reda på mera om både konstverk och konstnär. Du gör det genom att ladda ner appen gratis till din mobil.

Stora Vasholmen 1895. Okänd fotograf. Ann Katrin Pihl Atmers samling.

Sommarnöjen – Med ångbåt till 1800-talets semesterparadis

​Den 23 juni lanserar Stockholms läns museum den digitala miniutställningen Sommarnöjen – Med ångbåt till 1800-talets semesterparadis. Som utställningens titel antyder handlar det om tiden och människorna i Stockholms skärgård. Här kan du fördjupa dig i verandor, snickarglädje, badliv och mycket mer. Materialet kommer från forskaren Ann Katrin Pihl Atmer som donerade samlingen 2020.

Visa mer

Stockholms läns museum

Stockholms läns museum är museet på fickan. Vi berättar om spännande besöksmål, om länets konst, historia och byggnader. Om hur det är att leva här idag. Och det är länsinvånarna som är medskapare av innehållet. Besök oss på webben och i mobilen. Dela, gilla, bidra!

Vår vision är att vara det självklara kunskapsnavet för alla som bor här. Med kulturhistoria, kulturmiljö och konst vill vi genom nya perspektiv och sammanhang öka förståelsen för vår samtid och historia.

Stockholms läns museum är en del av Region Stockholm.

Stockholms läns museum

Region Stockholm Kulturförvaltningen, Box 38 204, Södermalmsallén 36. Plan 3.
100 64 Stockholm
Sverige