Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Penningby slott filmad med 360-gradersteknik. Foto: Stockholms läns museum.

Upplevelse av svårtillgängliga platser i 360-gradersteknik

Nu öppnar Stockholms läns museum ytterligare en plats för digitalt besök. Under året har vi producerat en film i 360-graders teknik i vilken vi får följa med till Penningby slott.
I Stockholms län finns mängder av spännande och intressanta kulturmiljöer som representerar olika tidsepoker, verksamheter, berättelser och människor. Flera av dessa kan, av olika skäl, vara svårtillgängliga för besö

Skulpturen När vi blundar av Tomas Lacke är ett av konstverken som finns med i appen Upptäck konsten. ©Tomas Lacke/Bildupphovsrätt 2022. Foto: Rebecka Walan/Stockholms läns museum.

Lansering av ny konstapp i Sollentuna

Nu släpper Stockholms läns museum tillsammans med Sollentuna kommun ett nytt spår i appen Upptäck konsten. Appen gör det möjligt att få veta mer om den offentliga konsten i Sollentuna och även i tio andra kommuner i länet. Appen Upptäck konsten är gratis att ladda ner och bidrar till att fler kan ta del av offentlig konst.

Vera Vattnare  av konstnären May Lindholm. Foto: Rebecka Walan.

Ny lärarhandledning om den offentliga konsten i Österåkers kommun

​Nu lanserar Österåkers kommun tillsammans med Stockholms läns museum en lärarhandledning om den offentliga konsten i kommunen. Det handlar om att lärare ska ges möjlighet att använda sig av konsten i undervisningen. Den konst som alltid finns där, i ur och skur. En konstskatt som är både rolig och gratis att besöka. Ladda ner appen Upptäck konsten så kan du ta del av fler konstverk i länet.

Bilder som laddats upp på Samtidsbild. Foto: Fr. v. Sarah Sulaiman, Tuva Jagell, Elsa Nelander.

Klimataktivister skriver historia

Idag använder sig många av sociala medier för att nå ut med sitt budskap. Aktivism är individers och gruppers praktiska och medvetna aktiviteter för att påverka, eller göra motstånd mot förändringar i samhället. Därför är det viktigt att vi samlar in och dokumenterar dessa bilder som en del av vår samtids historia. Därför vill vi ha allt som kan tänkas vara aktivistiskt.

Intensivvårdssjuksköterska vid Huddinge sjukhus under covid-19pandemin i Stockholm. Foto: Julia Andersson.

Vård- och omsorgspersonal skriver historia

I samband med covid-19pandemin samlar Stockholms läns museum och Stadsmuseet Stockholm in berättelser. I den här frågelistan riktar vi oss särskilt till vård- och omsorgspersonal för att samla tankar och erfarenheter av att arbeta i Stockholm under covid-19. Materialet bevaras för framtida generationer och kan användas i utställningar, publikationer och till forskning.

Bildtext: ”Efter folkhälsomyndighetens rekommendationer att stanna hemma vid sjukdomssymtom och jobba hemifrån i så hög utsträckning som möjligt har mitt kontor en märklig postapokalyptisk känsla.” Foto: Siri Sandquist.

#vistannarhemma

Coronavirusets spridning skapar oro och många människors vardagsliv påverkas på olika sätt. Beslut som nu fattas kommer sätta spår och förändra samhället lång tid framöver. Stockholms läns museum dokumenterar samtiden och ber vi dig dela dina reflektioner om det som händer. Vi är intresserade av hur detta påverkar dig och ditt dagliga liv. Ladda upp bilder och fyll i vår frågelista.

#delaslöjd

Vi vill att fler delar med sig av sitt görande då det inspirerar andra att också göra med händerna! Vi tycker att allas slöjdande är intressant och vill uppmuntra fler att ta plats på nätet. Från och med den 19 september fram till den 15 december vill vi att ni fokuserar på temat #deladisktrasa. Alla har den, alla använder den. Skicka in bild på din disktrasa: ​hemslojd@stockholmslansmuseum.se

Upptäck konsten, ett samarbete med några av länets kommuner. Foto: Stockholms läns museum

Upptäck konsten - ny konstapp

Upptäck konsten är en konstapp som tagits fram i samarbete med sex av länets kommuner: Huddinge, Nacka, Solna, Täby, Värmdö och Upplands-Bro. Appen presenterar offentlig konst i dessa kommuner. Syftet är att fler kommuner ska delta i projektet och på så sätt fylla på fler verk i hela länet. Du laddar ner appen gratis i App Store eller Google Play.

Visa din selfie! Foto: Rana Ajalilee

Samling pågår - Visa din selfie!

Varför samlar museet fotografier? Fotografierna i museernas samlingar är idag en väsentlig del av vår historia och används ofta som källmaterial. För att samlingarna ska kunna berätta om oss alla måste de innehålla en mångfald av berättelser och perspektiv. Därför samlar vi både nya, digitala fotografier och äldre analoga fotografier. Nu startar vi insamlingen av Selfie som pågår till 19 sept.

Lissma herrgår. Foto: Alf Nordström.

Rysslägret I Lissma Del 2

Rysslägret vid Lissma herrgård utanför Huddinge öppnades 1942 för att inackordera sovjetryska krigsflyktingar som flytt kriget eller tysk fångenskap. Lägret stängdes i oktober 1946. De flesta av de intagna skickades tillbaka till Sovjet, men vissa lyckades stanna kvar i Sverige. Barackerna där de intagna bott revs och herrgården lämnades öde. Lyssna på del 2 av Rysslägret i Lissma.

Visa mer

Stockholms läns museum

Stockholms läns museum är museet på fickan. Vi berättar om spännande besöksmål, om länets konst, historia och byggnader. Om hur det är att leva här idag. Och det är länsinvånarna som är medskapare av innehållet. Besök oss på webben och i mobilen. Dela, gilla, bidra!

Vår vision är att vara det självklara kunskapsnavet för alla som bor här. Med kulturhistoria, kulturmiljö och konst vill vi genom nya perspektiv och sammanhang öka förståelsen för vår samtid och historia.

Stockholms läns museum är en del av Region Stockholm.

Stockholms läns museum

Region Stockholm Kulturförvaltningen, Box 38 204, Södermalmsallén 36. Plan 3.
100 64 Stockholm
Sverige